Persberichten
donderdag, 21 mrt 2024

‘Nucleaire doorstart’ van De Croo is hypocriet

Foto: iStock. ‘Nucleaire doorstart’ van De Croo is hypocriet

In de plenaire vergadering van de Kamer laakte Kamerlid Reccino van Lommel (Vlaams Belang) de scherpe tegenstellingen binnen de federale regering op het vlak van kernenergie. “Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) spreken elkaar hierover openlijk tegen”, aldus het Kamerlid. “Het is dringend tijd voor ander en beter. Voor betaalbare en betrouwbare energie. Daarom wil het Vlaams Belang volop investeren in kernenergie.”

Terwijl De Croo vandaag op de nucleaire top in Brussel pleit voor een ‘nucleaire doorstart’ en voor het niet tien maar twintig jaar langer open houden van Doel 4 en Tihange 3, bezoekt Van der Straeten ook een alternatieve top, georganiseerd door Bond Beter Leefmilieu. “Ze is daar allesbehalve lovend over hetgeen de premier op de nucleaire top verdedigt”, aldus Van Lommel. “Ze zit duidelijk liever op de koffie bij haar groene achterban dan het land te dienen en de bevoorradingszekerheid te verzekeren.”

“Vivaldi blijft spelletjes spelen met zaken als betaalbare en betrouwbare energie”

“Wat de nucleaire doorstart van de premier betreft, zou je denken: beter laat dan nooit”, vervolgt Van Lommel. “Maar het is niets anders dan een doorzichtige campagnezet.” Het Kamerlid wijst erop dat een onderhandelde levensduurverlenging van tien jaar veel duurder is dan een verlenging van twintig jaar. En dat het min of meer dezelfde coalitie van vandaag is die in 2003 het verbod op nieuwe kerncentrales wettelijk heeft verankerd. “Het is pijnlijk dat heel wat partijen vandaag hun eigen voorstellen voor de bouw van kleine modulaire reactoren niet eens meer durven bespreken. En het is eveneens pijnlijk dat de groenen en socialisten pleiten voor een snelle, onbetaalbare en dus asociale energietransitie, met alleen maar hernieuwbare energie en afhankelijkheid van het buitenland.”

Voor het Kamerlid was Van der Straeten haar plaats vandaag de nucleaire top: “Dat De Croo daar het mooie weer gaat spelen, is bijzonder hypocriet. Het is zijn partij die de wet op de kernuitstap mee in gang heeft gezet, en die de kerncentrales als ‘een dood lijk’ bestempelde. Ook is het onder andere zijn partij geweest die onze kerncentrales heeft verkocht aan de Fransen, en die samen met de groenen en de socialisten een dure deal hebben gesloten met Engie. Het is de Vivaldi-regering van De Croo die een snelle elektrificatie wil met dure energie uit het buitenland.”

“Met al die tentoongespreide schijnheiligheid hoeft men niet te klagen over het gebrek aan geloofwaardigheid van de politiek”, besluit Van Lommel. “Hoe kan men van de bevolking verwachten dat ze het beleid serieus neemt, als de regering met tegengestelde standpunten naar buiten komt, en spelletjes blijft spelen met zaken als betaalbare en betrouwbare energie?”