Nieuws
donderdag, 06 jul 2023

Nultolerantie en snelrecht een noodzaak tegen rellen

Foto: iStock. Nultolerantie en snelrecht een noodzaak tegen rellen

“In Frankrijk begint men eindelijk in te zien dat snelrecht en nultolerantie het enige antwoord is op plunderingen, brandstichtingen en extreem geweld”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “Het kan als lichtend voorbeeld dienen voor de verantwoordelijke politici in dit land, die helaas maar al te vaak kiezen voor zachte heelmeesters en dus voor stinkende wonden.”

Frankrijk was de voorbije week, na het overlijden van de jonge crimineel Nahel, het trieste toneel van extreem geweld, grootschalige plunderingen en vandalisme. Nahel was een 17-jarige die volop aan de weg timmerde om beroepscrimineel te worden. Zo was hij al vijftien keer door de politie onderschept voor drughandel, heling, en rijden zonder verzekering en rijbewijs, en had hij ook al vijf keer geweigerd te stoppen voor politiecontroles. 

Dat laatste was opnieuw het geval toen hij in zijn dure Mercedes AMG ongelukkig werd geraakt door een politiekogel. Dat gebeurde na een achtervolging van twintig minuten die bijna het leven kostte aan een voetganger en een fietser. Voor duizenden bleek dit voorval de gedroomde aanleiding om te roven en te plunderen, brand te stichten en vernielingen aan te richten. De gevolgen zijn niet te overzien. Er werden bijna 3.500 relschoppers opgepakt en er zijn ondertussen al voor 280 miljoen euro aan schadeclaims ingediend.

“Enkel een keiharde aanpak kan hier een eind aan maken”

Voor de Franse minister van Justitie Éric Dupond-Moretti blijkt de maat nu eindelijk en na lang aarzelen vol. In een rondzendbrief heeft hij Justitie om een snelle en krachtdadige reactie gevraagd. “De rechtbanken lijken daar ook gehoor aan te geven”, aldus Depoortere. “Al zouden ze daar geen rondzendbrief voor nodig hoeven te hebben. Ondertussen zijn ongeveer 375 relschoppers voor de snelrechter verschenen en werden er al effectieve celstraffen opgelegd. Het is een goed begin en geeft alvast de hoop dat het de Franse overheid en Justitie misschien eindelijk menens is.”

Het Vlaams Belang pleit sinds jaar en dag voor nultolerantie en eist een lik-op-stuk-beleid tegen vandalen, relschoppers en criminelen. “Dat houdt niet enkel een kordaat preventief optreden in, waarvan de noodzaak deze week nog eens in Anderlecht werd aangetoond, het omvat ook snelle berechting en strenge bestraffingen”, besluit Depoortere. “Geweldenaars en brandstichters pak je niet aan met schouderklopjes, knipoogjes of kushandjes. Enkel een keiharde aanpak kan een eind maken aan rellen in onze steden. Om het even of deze zich voordoen op oudejaarsavond, na voetbalwedstrijden of naar aanleiding van buitenlandse gebeurtenissen.”