Nieuws
dinsdag, 29 nov 2022

“Nultolerantie tegen wapens en geweld in Brussel”

Foto: wikimedia commons. Zip5344. “Nultolerantie tegen wapens en geweld in Brussel”

Maandag vielen op korte tijd in verschillende Brusselse gemeenten doden en gewonden bij verschillende steekpartijen op straat. “Minstens één van de dodelijke incidenten kan gekoppeld worden aan de drugscriminaliteit”, zegt fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael. “Aanvallen met messen komen steeds vaker voor. Maar minister-president Rudi Vervoort (PS), die verantwoordelijk is voor het veiligheidsbeleid, doet niets. Samen met de politievakbonden pleit het Vlaams Belang voor nultolerantie in bepaalde zones.” 

“Naast het stijgend aantal schiet- en steekincidenten, was er na de WK-wedstrijd tussen België en Marokko ook nog de orgie van geweld en vandalisme tegen private en publieke eigendommen”, aldus Lootens-Stael. “En binnenkort is het weer oudjaar met opnieuw diezelfde beelden. Net als nu zal Vervoort ook dan weer niet verder komen dan een veroordeling van het gebeuren. Hij vergeet telkens dat het zijn verantwoordelijkheid is om er iets aan te doen.”

“Toen Brussel nog niet bestond, was het een moerassig gebied aan de Zenne - nu is het nog steeds een moeras: een moeras van schulden en van geweld”  

“Men oogst in Brussel wat men er heeft gezaaid. De wantoestanden die de stad onleefbaar maken vinden al twintig jaar plaats en dat is ontegensprekelijk de schuld van de Brusselse regering. Ik ondersteun de oproep van Vincent Houssin (politiebond VSOA) voor het doorvoeren van een nultolerantie”, besluit Lootens-Stael. “Wapendracht moet strikt gecontroleerd en zwaar bestraft worden. Messen en illegale vuurwapens horen in de stad niet thuis. Eenmaal de bendes zich beperkt zien in hun bewegingsruimte, zal het minder tot gewelduitbarstingen komen. Dat is een kwestie van politieke wil en van organisatie. Maar net daaraan het ontbreekt het volledig.”