Nieuws
woensdag, 04 nov 2020

“OCAD moet dreigingsniveau verhogen”

Het Vlaams Belang vindt het onbegrijpelijk dat het OCAD, het ‘Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging’, in de recente moslimterreuraanslagen en moordpartijen doorheen Europa geen reden ziet om in dit land het dreigingsniveau te verhogen. Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) stelt daarom vragen aan minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).
 
Het OCAD beoordeelt aan de hand van informatie van onder meer de politie, het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken en de Staatsveiligheid, het gevaar op eventuele aanslagen, maar laat de gebeurtenissen in het buitenland weinig doorwegen, zo blijkt. Nochtans werden zelfs vandaag nog twee terreurverdachten aangehouden in Utrecht. Vernieuwd terreurgevaar bij ons is nochtans niet ondenkbeeldig”, stelt Dillen. “Ons land nam immers deel aan het militaire bondgenootschap tegen IS en andere moslimextremisten, en kan daarom alleen al een uitverkoren wraakdoelwit zijn.”
 
“Het is best mogelijk dat de aanslagen, behalve dan wat de motivatie betreft, niet aan elkaar kunnen worden gelinkt”, vervolgt Dillen. Maar de ene zelfmoordenaar zal voor een andere alleszins een voorbeeld, een trigger zijn”. Voor het Vlaams Belang is de kans dus reëel dat bloedige gebeurtenissen zoals in Frankrijk en Oostenrijk zich ook hier kunnen voordoen. “Enkele dagen geleden werd in Louvain-La-Neuve nog een man met een machete gearresteerd.”
 
Momenteel bevinden we ons nog steeds in dreigingsniveau 2 op een schaal van 4. Dillen wil van minister Van Quickenborne minstens een duidelijke motivatie voor het status quo. “De burger heeft het recht degelijk geïnformeerd te worden over terreurdreiging. En ook hier kunnen individu’s met IS-sympathie vervroegd vrijgelaten worden, zoals in Wenen gebeurde, of penitentiair verlof krijgen, zoals in Luik enkele jaren geleden het geval was.”