Nieuws
maandag, 06 nov 2023

Onbegrijpelijk dat Khattabi zich in bochten wringt om Hamas niet als terroristische organisatie te bestempelen

Federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) weigerde tijdens een interview om Hamas als een terroristische organisatie te omschrijven. “Het is onbegrijpelijk dat een minister het niet over haar lippen krijgt om Hamas een terreurorganisatie te noemen”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “De misdaden van Hamas moeten niet onderdoen voor die van IS. Het is tekenend voor de Vivaldi-regering dat een minister zonder verpinken spreekt over politieke tegenstanders als fascisten en ze vergelijkt met Sharia4Belgium, maar een terreurorganisatie niet kan of wil veroordelen.” 

In het Franstalige ochtendprogramma ‘Café sans filtre’ op ‘LN24’ heeft minister Khattabi een opvallende uitspraak gedaan over de terreurorganisatie Hamas. Zij weigerde om de term ‘terrorist’ te gebruiken. Volgens de minister omdat het een juridische betekenis heeft die zij niet kent. Nochtans was Khattabi in het verleden door Ecolo voorgedragen om rechter te worden bij het Grondwettelijk Hof. Het Vlaams Belang verzette zich hier toen met succes tegen omwille van haar verleden als open grenzenactiviste en omdat zij geen rechtendiploma had. 

“Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat Khattabi niet op de hoogte was van het feit dat Hamas algemeen gezien wordt als een terreurorganisatie”

Hamas wordt door de Europese Unie beschouwd als een terreurorganisatie. Een feit waar Khattabi naar eigen zeggen niet van op de hoogte was. “Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat Khattabi niet op de hoogte was van het feit dat Hamas algemeen gezien wordt als een terreurorganisatie”, zegt Van Grieken. “Het is overduidelijk dat de minister net zoals heel wat andere linkse politici zich ongemakkelijk voelt in deze discussie omdat ze het conflict hier geïmporteerd hebben.”