Nieuws
vrijdag, 16 apr 2021

“Onbegrip voor coronaregels te wijten aan het beleid”

In tegenstelling tot de traditionele partijen en de experten, is het Vlaams Belang absoluut niet verbaasd dat de bevolking steeds minder bereid is om de coronaregels na te leven. “De GEMS-adviesraad concludeert in een rapport na grootschalig onderzoek dat 40 procent van de bevolking niet gelooft dat het huidige beleid de crisis zal oplossen, en 50 procent de maatregelen niet eens meer wil opvolgen”, aldus fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Het beleid oogst daarmee wat het zelf heeft gezaaid.”
 
De maatregelen die gevolgd moesten worden waren onwettig en vaak onzinnig. “Voor het broodroven van de horeca had minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) niet eens wetenschappelijke cijfers nodig”, aldus Pas. “En als coronaregels zoals deze over het treinraampje al werkten, dan was het enkel op de lachspieren.” Voor het Vlaams Belang is het feit dat de mensen reeds van bij het uitbreken van de pandemie maandenlang werden voorgelogen, ook nefast geweest voor het verdere vertrouwen. “Denk maar aan de leugens over het nut van mondmaskers of over de ernst van Covid-19, louter omdat toenmalige minister Maggie De Block (Open Vld) een volledige nationale voorraad beschermingsmateriaal had laten vernietigen.”

“De mensen zijn steeds solidair en tot offers bereid geweest, maar dat ze dit beleid met deze coronaregels en deze communicatie de rug toekeren is logisch”

Een draconische opvolging van de coronaregels, bijvoorbeeld met drones, was ook niets anders dan een zwaktebod, een poging om het falen van het eigen beleid te maskeren”, aldus Pas. “Men doet de mensen enkel losse aankondigingen, zonder dat er sprake is van een strategie. En getroffen sectoren wordt geen echt perspectief geboden. Op beloftes wordt zonder verpinken teruggekomen. Om er in die situatie voor te zorgen dat de diverse regels toch toegepast worden, moet men wel met repressie zwaaien. Net zoals leraars doen die over hun leerlingen geen gezag hebben.” Voor het Vlaams Belang moeten de celstraffen voor het eten van broodjes op een bankje dan ook in die zin worden begrepen, net als de recente dreigementen van West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé (CD&V), mochten er terrassen een weekje te vroeg openen.
 
“Het is duidelijk dat leugens en repressie voor de regering niet tot het gewenste resultaat hebben geleid”, besluit Pas. “We zullen er blijven op hameren, maar het enige wat in de strijd tegen het virus resultaat oplevert, en het enige wat de bevolking nog vertrouwen kan schenken is testen, tracen en sneller vaccineren.”