zaterdag, 01 okt 2022

Onbetaalde facturen openbare ziekenhuizen door "socio-culturele verschillen"

Foto: iStock. Onbetaalde facturen openbare ziekenhuizen door "socio-culturele verschillen"

De openbare ziekenhuizen in dit land hebben nog voor meer dan 48 miljoen euro onbetaalde facturen te innen voor het jaar 2020, zo blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang). “Vooral in Brussel en Wallonië blijven de onbetaalde facturen zich opstapelen”, stelt Sneppe vast.

De zogenaamde ‘dubieuze vorderingen’ (lees: onbetaalde facturen) bij de openbare ziekenhuizen bedroegen in 2020 respectievelijk 13.710.901 euro voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 14.348.605 euro voor wat betreft Vlaanderen, en 19.999.081 euro voor Wallonië. “Omgerekend per ziekenhuisbed betekent dit 4.576 euro in Vlaanderen, 11.218 euro in Wallonië, en maar liefst 22.341 euro in Brussel”, aldus Sneppe.

Brusselaars door “socio-culturele verschillen” grootste wanbetalers openbare ziekenhuizen

“Per ziekenhuisbed ligt het bedrag aan onbetaalde facturen in Brussel maar liefst vijf maal hoger dan in Vlaanderen”, vervolgt Sneppe. “Gevraagd naar de reden hiervan wist minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) te melden dat de verschillen tussen de gewesten worden verklaard door ‘de sociaal-culturele kenmerken van de patiëntenpopulatie’.”

“Blijkbaar ligt het in de aard van sommige culturen om de rekening niet te betalen, en in plaats daarvan de belastingbetaler te laten opdraaien voor de kosten”, besluit Sneppe. “Minister Vandenbroucke is alvast op de hoogte van dit probleem, nu alleen er nog iets aan doen.”