Nieuws
vrijdag, 11 mrt 2022

Ondanks Oekraïense vluchtelingencrisis: sancties Polen en Hongarije

Woensdag bevestigde het Europees Parlement de noodzaak om Polen en Hongarije financieel te bestraffen wegens overtredingen op de principes van de democratische rechtsstaat. Op 16 februari had het Hof van Justitie beslist dat de Commissie financiële steun mag opschorten aan landen die die principes niet naleven. Het Parlement roept nu de Commissie op die sancties snel uit te rollen. Het Vlaams Belang stelt evenwel dat, in het licht van de huidige Oekraïense crisis, de sancties moesten worden opgeschort. Het Europees Parlement, waaronder alle andere Vlaamse partijen, dacht hier anders over en stemde dit weg.

Sinds het uitbreken van de oorlog zijn Polen en Hongarije de twee landen die de meeste Oekraïense vluchtelingen opvangen. Polen alleen ving reeds 1,3 miljoen gevluchte Oekrainers op. “Desondanks komen daar nu nieuwe sancties bovenop”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche. “Dit is een hypocriet signaal: terwijl deze landen miljoenen Europeanen opvangen, vindt de EU het tijd om hen de vinger te wijzen en net nu middelen af te nemen.”

“De sancties tegen Polen en Hongarije hebben niets met Europese waarden te maken, maar alles met machtspolitiek van de EU”

De resolutie, die de uitspraak van het Hof van Justitie verwelkomde en de Commissie opriep tot actie, kon op grote steun rekenen. 478 stemmen voor en 155 tegen, waaronder dus het Vlaams Belang bij de tegenstemmen. De drie parlementsleden van N-VA maakten deel uit van de 29 onthoudingen. Alle andere Vlaamse partijen stemden voor. De huidige precaire situatie in Polen en Hongarije kon dus op weinig begrip rekenen. De amendementen die Vlaams Belang steunde, en opriepen tot het opschorten van de sancties door de oorlogssituatie, werden duidelijk weggestemd. “In het Parlement stelt men al weken solidair te zijn met de Oekraïense bevolking, maar de landen die echt helpen, worden alsnog financieel gechanteerd. Holle woorden dus”, aldus Tom Vandendriessche.

Europees Parlementslid Gerolf Annemans bezocht recent nog Polen met een missie van het Europees Parlement. Hij stelde daar vast dat de meerderheid er enkel op zoek ging naar de bevestiging van de eigen vooroordelen. Ook volgens hem hebben de sancties niets te maken met de principes van de democratische rechtsstaat. “Hoe Polen wordt behandeld is enkel een politieke oorlog tegen de Poolse meerderheid, die als een bedreiging wordt gezien door de Europese Unie. De EU moet de kruistocht tegen Polen en Hongarije stoppen, simpelweg omdat ze hun grondwettelijk recht uitvoeren en beschermen”, aldus Annemans.

“Het is opvallend dat volgens de resolutie de oorlog in Oekraïne net de noodzaak van deze sancties bevestigt”, besluit Annemans. “Over het lot van de vluchtelingen en de humanitaire rol die Polen en Hongarije daarin spelen werd niet gesproken.” De goedgekeurde resolutie wordt nu doorgestuurd naar de lidstaten, de Raad en de Commissie, die verdere stappen zullen nemen.