Nieuws
woensdag, 10 mei 2023

Ondermaatse stiptheidscijfers van treinen verbazen niet

Foto: iStock. Ondermaatse stiptheidscijfers van treinen verbazen niet

De stiptheid van de treinen bleef in april opnieuw onder de 90 procent. Vorige maand kwam slechts 88,6 procent van de binnenlandse reizigerstreinen op tijd of met een vertraging van minder dan 6 minuten op zijn bestemming aan. Dat cijfer ligt ook flink lager dan dat van april 2022 toen 90,5 procent van de treinen stipt reed. “Dit is geen verrassing”, zegt Kamerlid Frank Troosters. “De grote verbetering die minister van mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) voor dit jaar aankondigde, blijft dode letter.”

“Dit is al een zoveelste aankondiging van de Ecolo-minister die niet waargemaakt wordt”, stelt Troosters vast. “Van een grote ommekeer in de dienstverlening, stiptheid en betrouwbaarheid die de minister na het ondertekenen van een nieuwe beheersovereenkomst met de spoorbedrijven aankondigde komt duidelijk niets in huis.”

“Gepaste maatregelen om stiptheid en betrouwbaarheid te verbeteren zijn dringend nodig”

Bovendien werden er de voorbije maand opnieuw 3.274 treinen geheel of gedeeltelijk afgeschaft. Een cijfer dat voor het Vlaams Belang zonder meer onaanvaardbaar hoog blijft. “En ook daar blijft een grote ommekeer uit”, aldus Troosters, die wijst op het feit dat het aantal afgeschafte treinen zelfs niet in de stiptheidscijfers wordt opgenomen. “Mocht dat wel het geval zijn geweest, zou de stiptheid zelfs op een schamele 85,9 procent gelegen hebben.”

Het Vlaams Belang concludeert dat de huidige verantwoordelijke minister Gilkinet er niet in slaagt het tij te keren. “Met dit groene beleid blijven de treinreizigers verder in de kou staan”, besluit Troosters. “Ik zal Gilkinet opnieuw bevragen over de slechte stiptheidscijfers en aandringen op gepaste maatregelen om tot een betere stiptheid en betrouwbare dienstverlening te komen.”