Nieuws
woensdag, 22 dec 2021

Onderzoek bevestigt gebrek aan opiniediversiteit VRT

Deze week publiceerde de VRT de resultaten van het grootschalige onderzoek ‘Jouw VRT’ waarbij de Vlaming werd bevraagd over naar wat hij van de openbare omroep verwacht. Een groot pijnpunt dat – opnieuw – wordt blootgelegd blijkt het gebrek aan opiniediversiteit bij de VRT. “Wanneer geeft u ons nu eindelijk garanties dat de VRT eindelijk wél de omroep wordt van alle Vlamingen?”, vroeg Klaas Slootmans (Vlaams Belang) daarom in het Vlaams Parlement aan minister van Media Benjamin Dalle (CD&V).

Uit een door de VRT zelf georganiseerd onderzoek onder 10.000 Vlamingen blijkt dat maar liefst 88 procent van mening is dat er wel degelijk een probleem is bij de publieke omroep wanneer het gaat over het aan bod komen van verschillende meningen. De openbare omroep dringt de Vlamingen stelselmatig linkse meningen op waarbij rechtse of conservatieve stemmen maximaal van het scherm worden geweerd. Ook een eerder onpartijdigheidsonderzoek – waarin onder meer werd vastgesteld dat het Vlaams Belang in verhouding tot de electorale sterkte nauwelijks wordt uitgenodigd bij de VRT – bevestigde dit al.

“De VRT sleept het probleem van onpartijdigheid al decennia mee”

“De buizen voor onpartijdigheid en opiniediversiteit die uit deze bevraging blijken, zijn niet nieuw”, zo viseerde Slootmans in het Vlaams Parlement de minister van Media. “De openbare omroep sleept die al decennia mee. De vraag is nu wat de openbare omroep met de conclusies van de bevraging gaat doen. Welke initiatieven gaat u als mediaminister eindelijk nemen om ervoor te zorgen dat de VRT eindelijk een omroep wordt waar elke mening telt?”

Dalle liet weten dat er ter zake ‘concrete acties zijn aangekondigd’. “Men zal bijvoorbeeld werken met een zogenaamde ‘blend club’ van 150 medewerkers die daar expliciet aandacht aan besteden”, luidde het. Ook zou er een externe monitoring komen. “Vergeef me mijn wantrouwen”, reageerde Slootmans. “Maar beloftes hoorden we ook al een kwarteeuw geleden. Het wordt tijd dat we nu eens eindelijk staalharde garanties krijgen zodat de VRT de omroep wordt voor álle Vlamingen en niet alleen van een klein linksprogressief clubje zonder draagvlak in Vlaanderen.”