donderdag, 17 nov 2022

“Onderzoekscommissie moet verspillingen Vandenbroucke nagaan”

Capaciteitstarief energie vanaf 1 januari: “Druppel die de emmer voor veel gezinnen zal doen overlopen”

Het Vlaams Belang wil een onderzoekscommissie naar het wanbeheer van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). “Hij bestelde overbodig testmateriaal voor overbodige federale labo’s”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe. “Dit jaar zal er door toedoen van de niet-verkozen Vandenbroucke 10,7 miljoen euro in de vuilbak belanden.”

“In zijn recente beleidsnota heeft de niet-verkozen Vandenbroucke de mond vol van investeringen in onze gezondheidszorg op een zo rechtvaardig en doelmatig mogelijke manier”, aldus Sneppe. “Maar voor de zoveelste keer moeten we vaststellen dat zijn manier van werken allesbehalve doelmatig is.” Uit onderzoek van Het Laatste Nieuws blijkt dat de minister vorig jaar voor miljoenen euro’s testmateriaal bestelde. Dat materiaal, het gaat om testreagens, was bedoeld voor het uitvoeren van de PCR-testen voor het federale testplatform. “Echter, op dat moment was er nog een enorme federale voorraad, goed voor 700.000 PCR-testen, hadden de labo’s van het federale testplatform zelf nog een ruime voorraad, en was de testcapaciteit van de andere bestaande labo’s meer dan voldoende waardoor de federale labo’s eigenlijk al overbodig waren. Federale labo’s nota bene waaraan de minister ook al miljoenen teveel geld verspilde.”

“Een goed beheer van voorraden is het minste wat we van een minister mogen verwachten”

“Met enige goede wil kunnen we het aanleggen van een grote voorraad nog beschouwen als een voorzichtigheidsprincipe. Iedereen herinnert zich nog hoe Vandenbrouckes voorgangster Maggie De Block (Open Vld) aan het begin van de coronapandemie een hele bevolking zonder beschermingsmiddelen had gezet”, aldus Sneppe. “Helaas werd er nauwelijks materiaal van deze voorraad verbruikt en werden geen stappen ondernomen de stock af te bouwen en materiaal door te verkopen. Zo is reeds 5,1 miljoen euro aan testmateriaal verloren gegaan de afgelopen maanden. De komende weken zou nog ruim 3 miljoen euro verloren gaan en midden december komt daar nog eens 2,4 miljoen euro bij. Eind dit jaar zal Vandenbroucke op die manier 10,7 miljoen euro weggesmeten hebben.”

“Nog voor de pandemie uitbrak had men het over de noodzaak van een roterende stock. Maar hiervan is nog steeds geen sprake en komt de ene miljoenenverspilling na de andere boven”, merkt Sneppe tot slot op. “Te hoge kosten voor de federale testplatformen, vervallen vaccins, vervallen geneesmiddelen, toxische mondmaskers of niet-conform testmateriaal. Het stopt niet. En daarbij komen dan ook nog eens de kosten voor de opslag en vernietiging van dat niet-conform of vervallen materiaal. Het Vlaams Belang vraagt al maanden naar een doorlichting van de overheidsdiensten en naar een onderzoekscommissie. Hoeveel miljoenen moeten er nog in rook opgaan voordat dit wanbeheer stopt?”