Nieuws
donderdag, 10 jun 2021

Onderzoekscommissie naar vervuiling Oosterweel: “VlaReg houdt weer poppenkast”

Het Vlaams Belang eist dat er duidelijkheid komt inzake de aard en omvang van de PFOS-vervuiling in de grond op de Oosterweelwerf. In april stelde de Vlaamse regering nog dat er geen vuiltje aan de lucht was en nu wordt er voor een onderzoekscommissie gepleit. “Wie is verantwoordelijk, wie was ervan op de hoogte en welke fouten werden er gemaakt?”, vroeg fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang) in het Vlaams Parlement. Minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) moet zoals ze zelf zei, verzekeren dat de vervuiler betaalt. “Daarnaast moet dit onderzoek ook de gevolgen voor de gezondheid van de omwonenden in kaart brengen”, reageert Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang).

Omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) stelde woensdag in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement zelf een onderzoekscommissie voor om uit te spitten wat de voorbije jaren is misgelopen met de PFOS-vervuiling in en rond Zwijndrecht. Dit zorgde voor onrust binnen de meerderheidspartijen Open Vld, N-VA en CD&V. Om de Oosterweelverbinding te realiseren, werken overheidsbedrijf Lantis en technologiebedrijf 3M samen. Lantis trof bijna 1 miljoen kubieke meter grond rond de fabrieksterreinen aan die vervuild is met PFOS, een stof die niet afbreekt en vroeger werd geproduceerd door 3M. Lantis raamt de extra gepaarde kosten op 63 miljoen euro, een rekening voor de Vlaamse regering, en dus voor de belastingbetaler.

Chris Janssens: “3M moet haar verantwoordelijkheid nemen en mag niet de overheid laten betalen om de vervuiling op te kuisen, onderzoekscommissie moet duidelijkheid geven”

Volgens het Vlaams Belang moet er zeer voorzichtig omgesprongen worden met die vervuilde fabrieksterreinen omdat er dit najaar werken starten aan de nieuwe Scheldetunnel voor Oosterweel. "Deze gronden mogen absoluut niet zomaar worden afgevoerd", reageert Claes. Dit is in lijn met milieuorganisatie ‘Bond Beter Leefmilieu’ die stelt dat de meetwaarden de grenswaarden voor veilig toe te passen grond overstijgen. “Men mag dus niet - zoals gepland - de storten in Gent, Lochristi en Rumst opvullen met nog meer vervuilde en schadelijkere Oosterweelgrond.”

Daarnaast moet er duidelijkheid komen inzake de verantwoordelijkheid van Lantis en 3M. “3M produceerde tot 2002 PFOS vlak bij de werf en moet als exploitant-vervuiler de rekening betalen voor de chemische vervuiling van de omgeving van zijn fabriek”, reageert Janssens. Het Bodemdecreet zegt immers dat de vervuiler betaalt. Janssens riep de minister op tot een saneringsonderzoek waarbij de vervuilde grond wordt vrijgemaakt van bodemverontreiniging. “Het is trouwens toch ook waanzin dat de regering deze onderzoekscommissie aanstelt voor een vervuiling die reeds 20 jaar aan de gang en gekend is, maar dat er geen volwaardige onderzoekscommissie werd ingevoerd over de aanpak van de coronacrisis terwijl er duizenden doden in onze woonzorgcentra waren”, stelt Janssens kritisch.