Nieuws
donderdag, 02 feb 2023

“Onenigheid over vergoeding terreurslachtoffers is slag in het gezicht”

Er is onenigheid binnen de Vivaldi-partijen over een vlottere vergoeding voor terreurslachtoffers. In het wetsontwerp daarrond zijn namelijk de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart onvoldoende opgenomen. “Beschamend en een slag in het gezicht van de slachtoffers”, reageert Kamerlid Reccino Van Lommel. “Dit is al de tweede regering die zich buigt over deze wet en nog steeds slaagt men er niet in om iets uit te werken.”

De Franstalige liberalen van de MR staken van wal om zich gisteren te verzetten tegen het wetsontwerp van hun eigen regering om terreurslachtoffers te vergoeden. Er is namelijk geen garantiefonds voor slachtoffers voorzien en de wet voldoet niet aan de verwachtingen van slachtofferverenigingen en de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart. Ook Groen-Ecolo maakte kritische kanttekeningen en CD&V stuurde haar kat nadat voormalig justitieminister Koen Geens het ontwerp eerder al met de grond gelijk maakte. De stemming werd daarom uitgesteld. Hoewel er eerder op de dag nog een akkoord was bij de meerderheidspartijen, werd minister Pierre-Yves Dermagne (PS) schromelijk voor schut gezet door zijn eigen coalitiepartners.

“Dit blijft een buitengewoon beschamend schouwspel”

“We kunnen de MR steunen in hun verzet”, zegt Van Lommel. “Dat garantiefonds is bijvoorbeeld erg belangrijk omdat de slachtoffers zo al vergoed kunnen worden in afwachting van de verzekeraars. Hoewel het ontwerp in zekere zin een lichte vooruitgang is, kanten we ons dus ook tegen wat er nu op tafel ligt.” Een dergelijk garantiefonds was een aanbeveling van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen. Ook andere aanbevelingen zoals een uniek loket waar slachtoffers terechtkunnen voor alle procedures ontbreekt. 

“Dit blijft een buitengewoon beschamend schouwspel”, besluit het Kamerlid. “De aanslagen zijn ondertussen bijna zeven jaar geleden. Deze regering kan helemaal niks bereiken en ligt voortdurend met zichzelf in de clinch. Dit is een slag in het gezicht van de slachtoffers.”