Nieuws
donderdag, 31 mrt 2022

Onmiddellijk verbod op stroomhalsbanden weggestemd

Het Vlaams Parlement heeft het uitdoofscenario voor het gebruik van stroomhalsbanden unaniem goedgekeurd. Hiermee wordt het gebruik en de verkoop van stroomhalsbanden voor honden verboden verboden , maar pas vanaf 2027. “Voor het Vlaams Belang duurt dit te lang”, zegt Vlaams Parlementslid Els Sterckx. “Wij steunen het verbod, maar wij hadden voorgesteld om het per direct te laten ingaan. Ons amendement is helaas weggestemd.”

Het decreet van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om het gebruik van stroomhalsbanden te verbieden, is gisteren unaniem aangenomen door het Vlaams Parlement. Hiermee wordt het gebruik en de verkoop van zowel stroomhalsbanden met een afstandsbediening als stroomhalsbanden die honden afstraffen voor blaffen verboden vanaf 2027.

“Waarom tot 2027 wachten om stroomhalsbanden te verbieden?”

“Wij begrijpen niet waarom het nog bijna vijf jaar moet duren om dit verbod te laten ingaan. Er zijn al genoeg diervriendelijke alternatieven ter beschikking om dieren op te leiden”, zegt Sterckx. “Het is dan ook zeer jammer dat onze vraag voor een direct verbod is weggestemd.”

Het Vlaams Belang had in zijn amendement rekening gehouden met het gemotiveerd advies van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn. “Wij hadden een beperking voorzien voor honden die ingezet worden door politie, defensie of civiele veiligheid”, zegt Sterckx. “Wij begrijpen dat een direct verbod voor deze dieren hun speciale opleiding bemoeilijkt.” Desalniettemin werd het amendement weggestemd door de andere partijen.

“Het is jammer om te zien dat de andere partijen nog liever dieren langer laten lijden dan een voorstel van het Vlaams Belang te steunen”, besluit Sterckx. “Blijkbaar zijn wij de enige partij die dierenleed ernstig neemt, wars van partijpolitiek.”