Nieuws
vrijdag, 28 apr 2023

Onmiddellijk werk maken van een belastingverlaging

Foto: iStock. “Maak nu werk van een belastingverlaging”

In de plenaire vergadering van de Kamer heeft volksvertegenwoordiger Wouter Vermeersch eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) nogmaals opgeroepen om eindelijk werk te maken van een belastingverlaging.België is en blijft de absolute wereldkampioen inzake belastingen”, aldus Vermeersch. “We staan aan de vooravond van 1 mei, de dag van de arbeid. Waar zij die arbeid verrichten, of het nu arbeiders, bedienden, ambtenaren of zelfstandigen zijn, echt mee gediend zouden zijn, is netto meer overhouden op het eind van de maand.”

In de 24 jaar dat de Vlaamse liberalen deel uitmaken van vele regeringen in dit land is België de absolute recordhouder inzake ‘belastingen betalen’ geworden. Volgens de OESO betalen Vlamingen ondertussen de meeste taksen op arbeid, niet alleen van Europa, maar wereldwijd. “En de belastingdruk is de afgelopen jaren, met deze onvervalste belastingregering, enkel nog verder gestegen”, merkte Vermeersch op. “We wisten al dat alleenstaanden nergens slechter af zijn dan in België, maar nu blijkt dat ook gehuwde koppels inzake belastingen naar de absolute top gaan. Geen enkel land doet slechter.”

“De enige fiscale hervorming die Vivaldi realiseerde, is de genderneutrale belastingaangifte”

Bij zijn beleidsverklaring in oktober kondigde De Croo aan dat minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) tegen december met een gedetailleerde en ambitieuze fiscale hervorming zou komen. “Niets bleek minder waar”, vervolgde Vermeersch. “Eerst werd de winter van 2022 genoemd, vervolgens werd het de lente van 2023, en ondertussen is er al sprake van deze zomer. Opnieuw een zoveelste uitstel.” Het Kamerlid kreeg van De Croo geen concreet antwoord op zijn vraag wanneer we de sinds lang beloofde fiscale hervorming mogen verwachten.

“De enige fiscale hervorming waarmee Vivaldi tot nu toe op de proppen is gekomen, is een ‘genderneutrale’ belastingaangifte”, besloot Vermeersch. “Dit is niet ernstig. Of de belastingbetaler in dit land nu een ‘hij’ is, of een ‘zij’ is of een ‘het’ is, één ding is zeker: allemaal, hij, zij of ‘het’, betalen ze in dit land véél te véél belastingen.”