Persberichten
maandag, 09 mrt 2020

Ontmoeting Michel-Erdogan - boodschap moet duidelijk zijn: steun aan Griekenland, sancties tegen Turkije

In de aanloop naar de ontmoeting tussen Europees Raadsvoorzitter Charles Michel en de Turkse president Erdogan waarschuwt het Vlaams Belang uitdrukkelijk voor eender welke toegeving aan de Turkse chantagepolitiek. “In plaats van snoepjes aan te bieden, moeten harde sancties op tafel gelegd worden” stelt het Vlaams Belang onomwonden.

Zoals uit diplomatieke kringen te vernemen viel, staan niets minder dan extra geld, een ‘modernisering’ van de douane-unie, de opheffing van de visumplicht voor Turkse staatsburgers en de hervestiging van nog meer Syriërs uit Turkije op de agenda. Stuk voor stuk gaat het om Turkse eisen die voor Europa – zeker in de gegeven omstandigheden – gewoon onbespreekbaar zouden moeten zijn.

Voor het Vlaams Belang is om het even welk gesprek slechts mogelijk wanneer Erdogan zijn openlijke en ongeziene chantage en agressie tegen Griekenland en Europa onmiddellijk en onvoorwaardelijk stopzet. De EU moet eindelijk stoppen met de paaiende politiek tegenover Ankara en dringend haar economische macht gebruiken. In plaats van nieuwe ‘snoepjes’ aan te bieden moeten harde sancties op tafel gelegd worden, gaande van het opzeggen van de bestaande douane-unie, over de invoering van straftol op Turkse producten en het opschorten van de uitreiking van visa voor reizen vanuit Turkije, tot het opzeggen van alle financiële steun en gepriviligeerde relaties.

Eén zaak is duidelijk: wanneer de EU vandaag opnieuw toegeeft, zet ze de deur open voor verdere chantage in de toekomst en zal het slechts een kwestie van tijd zijn voor andere landen zich door het Turkse voorbeeld laten inspireren.

Vandaag stuurde het Vlaams Belang een parlementaire delegatie – met onder meer Kamerlid Dries Van Langenhove en Europees Parlementslid Tom Vandendriessche – naar de Grieks-Turkse grens om zich ter plaatse van de situatie te vergewissen en onze solidariteit uit te drukken. “Als er één land is dat onze solidariteit en extra steun verdient, is het wel het land dat op dit moment – letterlijk en figuurlijk – Europa verdedigt: Griekenland.” zo laat  Van Langenhove weten.

Steun voor Griekenland, sancties tegen Turkije’, dàt is de boodschap die vanavond in Brussel – en in alle andere Europese hoofdsteden – moet weerklinken.