Nieuws
donderdag, 22 jul 2021

Ontslag Boucké niet gedekt door regering: “Het is Dedonder die moet opdonderen”

Het Vlaams Belang eist van regering De Croo dat deze ingrijpt en Dedonder ontslaat om “verder geknoei en gelieg” te voorkomen. Deze ochtend berichtte De Morgen dat defensieminister Ludivine Dedonder (PS) niet gedekt was door de regering toen ze ADIV-baas Philippe Boucké de laan uitstuurde. Dat werd deze voormiddag ook nog eens bevestigd in de commissie Defensie. “Wanneer gaat deze regering eindelijk zeggen: ‘genoeg’? Volgens ons is de maat méér dan vol: Dedonder moet weg. Zij kan niet langer geloofwaardig, noch kundig, het departement Defensie leiden.”

In nasleep van het debacle rond Jürgen Conings werd duidelijk dat er binnen het leger, ADIV en niet in het minst het ministerie van Defensie zware fouten zijn gebeurd. De communicatie over Conings, die op de ACOD-terreurlijst stond, verliep mank en Conings kon niet alleen in actieve dienst blijven, maar bleef ook toegang hebben tot zwaar wapenmateriaal. Hierdoor kon Conings met tal van wapens op de loop. Vorige week werd ADIV-chef Philippe Boucké op straat gezet door Dedonder. Bizar, vond het Vlaams Belang, gezien Dedonder zelf netjes bleef zitten. Ook bleek Boucké net plannen te hebben om ADIV terug op de rails te krijgen. Nu blijkt op de koop toe dat het ontslag door Dedonder niet was gedekt door de regering.

“We hebben een defensieminister nodig met geloofwaardigheid en een gezonde werkrelatie met de militaire staf: Dedonder heeft geen van beide”

“Dat er fouten zijn gemaakt in de zaak-Conings staat buiten kijf en dan moeten er natuurlijk verantwoordelijkheden genomen worden”, reageert Kamerlid Annick Ponhier (Vlaams Belang). “Maar wij keken en kijken daarvoor eerst en vooral naar Dedonder zelf. Zij draagt de politieke eindverantwoordelijkheid voor blunders in Defensie, zeker als ze structureel blijken te zijn - wat het geval was. In de plaats hiervan koos Dedonder ervoor om iemand anders zijn kop te laten rollen om erna te doen alsof wat mis liep, gerectificeerd of hersteld is.”

“Bovendien blijkt nu dat Dedonders schaamteloze onverantwoordelijkheid om alles van haar af te schuiven ook nog eens gebeurd is zonder de dekking van de regering”, vervolgt Ponthier. “Wanneer zal premier Alexander De Croo (Open Vld) eindelijk beslissen dat genoeg genoeg is? Als we Defensie en ADIV terug op rails willen krijgen - zal dat moeten met een geloofwaardige minister. Die hebben we nu niet. En dat zal ook moeten met een minister die een gezonde werkrelatie heeft met de militaire staf. Die hebben we nu ook niet. De conclusie is duidelijk: Dedonder moet weg, er moet een nieuwe defensieminister komen en die moet werk maken van een grondige en taboeloze herstructurering zodat onze strijdkrachten en inlichtingendiensten terug effectief en efficiënt kunnen worden.”