Persberichten
donderdag, 29 jun 2023

Ontslag Lahbib urgenter dan ooit

Foto: Vlaams Belang. Ontslag Lahbib urgenter dan ooit

Het Vlaams Belang vindt het ontslag van minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) urgenter dan ooit nu de moeders van twee door Iraanse veiligheidsagenten gefilmde opposanten tijdens het bezoek van Zakani in Brussel in Iran aangehouden zouden zijn. De Iraanse politie legde de moeders de bewuste foto’s voor die de agenten van Zakani van hun zonen hadden gemaakt tijdens hun bezoek aan Brussel. De partij roept de meerderheidspartijen op om zich achter de motie van wantrouwen tegen Lahbib te scharen als de minister niet zelf opstapt. “Lahbib is politiek eindverantwoordelijke voor het uitreiken van de visa en dus voor het feit dat die Iraanse veiligheidsagenten in Brussel opposanten in beeld konden brengen”, zegt Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas. “Vandaag zien we de verstrekkende gevolgen van Lahbibs beslissing om de Iraniërs toe te laten: de familie van die gefilmde Iraanse dissidenten in Brussel loopt gevaar in Iran. Als Lahbib zelf niet wil opstappen zit er voor de regeringspartners maar één ding op: onze motie van wantrouwen deze namiddag steunen.”

De Iraanse autoriteiten bedreigden de Iraanse moeders met celstraffen van 15 tot 20 jaar, als ze weigerden hun zonen op te dragen om te stoppen met hun protestacties tegen het regime. Ze zouden hen urenlang aan mentale foltering en intimidatie onderworpen hebben. Als minister van Buitenlandse Zaken is Lahbib de eindverantwoordelijke voor het uitreiken van de visa aan de delegatie van 14 Iraniërs die op de Brussels Urban Summit van 13 juni aanwezig waren. Onder hen was Alireza Zakani, de “slachter van Teheran”, de meest opvallende figuur. “De man is ex-chef van de Basij, een terreurorganisatie in Iran, en die gaf Lahbib doodleuk een visum om Iran niet te beledigen in een gevoelige diplomatieke context”, zegt Pas. “Hierover loog de minister verschillende keren in het parlement, nadat ze eerst alle verantwoordelijkheid voor de aanwezigheid van die terrorist op Pascal Smet afwimpelde.”

“Als Lahbib zelf niet wil opstappen zit er voor de regeringspartners maar één ding op: onze motie van wantrouwen deze namiddag steunen”

Dit nieuwe feit maakt dat de PS opnieuw haar vertrouwen in Lahbib opzegt. Ook Vlaams Belang blijft hameren op de noodzaak aan ontslag, maar eist ook dat De Croo opstapt. “Wat ons betreft, moest ze altijd al opstappen”, aldus Pas. “Maar we mogen de rol van De Croo niet uit het oog verliezen. Ook hij gaf zijn toestemming voor de visa en wentelde eerst alles af op Pascal Smet.”

Zowel De Croo als Lahbib erkennen de fout van het uitreiken van de visa niet. Er was enkel sprake van excuses voor “warrige communicatie”. De premier en Lahbib verdedigden namelijk de beslissing om visa toe te kennen aan de Iraniërs als regeringsbeleid. “Lahbib erkende nooit haar fout en De Croo weigert de gevolgen van dit desastreus Iranschandaal in te zien”, besluit Pas. “Door dit beleid zijn Iraanse dissidenten ook hier bij ons niet meer veilig. Wat is er nog meer nodig om eindelijk verantwoordelijkheid op te nemen? Trek er de stekker uit!”