Persberichten
donderdag, 07 sep 2023

Ontslag Van Quickenborne blijft onvermijdelijk 

Het Vlaams Belang is niet onder de indruk van de uitleg en excuses van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) over ‘pipigate’ en blijft zijn ontslag eisen. “De woorden van de minister maken even weinig indruk als zijn realisaties op Justitie”, zegt Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). “Het beeld dat blijft hangen, is dat van een minister die geen enkel respect heeft voor de politie. Zijn beschamende gedrag en leugens maken hem ongeschikt om nog langer aan te blijven en dwingen hem om op te stappen.”

Tijdens een extra commissiezitting Justitie in de Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft Justitieminister Vincent Van Quickenborne verduidelijking gegeven over het plasincident, genaamd ‘pipigate’. Hij heeft hier zijn excuses bij de politie aangeboden voor het gedrag van zijn gasten op zijn verjaardagsfeest. Er werd toen verschillende keren tegen een gestationeerde politiecombi geplast, wat ook gefilmd werd. Hoewel de minister bij het uitkomen van dit nieuws beweerde hier niet van op de hoogte te zijn, zijn er beelden waarop te zien is dat Van Quickenborne zelf een plasbeweging maakte. Tijdens een veertig minuten durende uitleg heeft hij uitgebreid ontkend dat hij deed alsof hij aan het plassen was en bleef hij bij zijn verklaring dat hij ‘luchtgitaar’ aan het spelen was. 

“Het gevoel dat overheerst, is dat van plaatsvervangende schaamte“

“De woorden van Van Quickenborne maken jammer genoeg even weinig indruk als zijn realisaties op Justitie”, zegt Dillen. “Net zoals al zijn aankondigingen over strengere straffen nog niets gedaan hebben aan de straffeloosheid in dit land, heeft de minister zijn vel niet weten te redden. Het gevoel dat overheerst, is dat van plaatsvervangende schaamte.”

Het Vlaams Belang blijft het ontslag van de minister eisen. “Het beeld dat blijft hangen, is dat van een minister die geen enkel respect heeft voor de politie”, aldus Dillen. “Niet alleen geniet hij bij niemand nog vertrouwen. Zijn beschamende gedrag en leugens maken hem ongeschikt om nog langer aan te blijven en dwingen hem op te stappen.”