Nieuws
woensdag, 08 mrt 2023

Ontslagen voorzitter Waals Parlement die luxereisjes ondernam terug in de politiek: “schaamte voorbij”

Foto: iStock. Ontslagen voorzitter Waals Parlement die luxereisjes ondernam terug in de politiek: “schaamte voorbij”

Oud-voorzitter van het Waals Parlement Jean-Claude Marcourt (PS), die in 2022 na ophef over een luxereis naar Dubai ontslag nam, krijgt van zijn partij twee nieuwe politieke mandaten aangeboden. “Dit is de schaamte voorbij, maar electoraal wordt de PS voor dit soort zaken nooit bestraft”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “De ondraaglijke lichtheid waarmee in de PS-staat Wallonië met schandalen wordt omgesprongen druist in tegen ieder rechtvaardigheidsgevoel.

In november 2021 kwam aan het licht dat Marcourt, samen met zijn griffier, een bijzonder luxueuze reis van vier dagen naar Dubai ondernam tijdens de wereldexpo. Vier nachten in ‘The Palm’ kostte het Waals Parlement 4.333 euro, en daar kwamen nog 8.532 euro voor de vliegtickets en 2.200 euro voor de maaltijden bovenop. “Er werd toen wel even voor de schijn geopperd door PS-voorzitter Paul Magnette dat zulke luxereizen niet door de beugel kunnen”, aldus Pas. “Maar ondertussen heeft het voormalig opperhoofd van het Waals Parlement alweer zicht op een bestuursfunctie in de publieke energieholding Socofe en kan hij ondervoorzitter worden van gasnetbeheerder Fluxys.”

“De attitude van de PS in de zaak Marcourt toont alleszins aan dat degelijk bestuur en verantwoordelijkheidszin allerminst tot het DNA van die partij behoort”

“De ondraaglijke lichtheid waarmee in de PS-staat Wallonië met schandalen wordt omgesprongen druist in tegen ieder rechtvaardigheidsgevoel”, vervolgt Pas, “maar voor negatieve electorale gevolgen hoeft de PS zich geen zorgen te maken. Door cliëntelisme maakte de partij grote lagen van de Waalse bevolking doelbewust van zich afhankelijk, niet in het minst de honderdduizenden - grotendeels overtollige - ambtenaren die door de PS financieel worden onderhouden.”

Door die hegemonie van de socialistische partij bungelt Wallonië economisch onderaan in Europa. “Dat nefaste PS-beleid is niet alleen zeer erg voor de Waalse bevolking, maar het weegt uiteraard ook op de Vlamingen”, merkt Pas tot slot op. “Op deze manier zal Wallonië nooit zelfredzaam worden en zal het moeten blijven teren op Vlaanderen. De attitude van de PS in de zaak Marcourt toont alleszins aan dat degelijk bestuur en verantwoordelijkheidszin allerminst tot het DNA van die partij behoort. Anders dan andere Vlaamse partijen zoals de N-VA, ziet het Vlaams Belang niet in hoe ooit met zo een partij samen te werken valt.”