Nieuws
woensdag, 31 aug 2022

Ontspoorde energiefactuur: "Vlaamse regering moet nú ingrijpen”

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) haalde gisteren fel uit naar het Overlegcomité over de energieprijzen dat vandaag gepland staat. Volgens minister Demir zal de Vlaamse regering daar geen eigen nieuwe voorstellen op tafel leggen. Deze ochtend bevestigde ze die uitspraken in een haastig bijeengeroepen veel te korte gedachtewisseling in het Vlaams Parlement. “Dat minister Demir liever geen tijd wil besteden aan de pathetische praatbarak die 'overlegcomité' heet, is begrijpelijk”, reageert Vlaams parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang). “Maar dat ook bij haar blijkbaar de nodige ‘sense of urgency’ ontbreekt en ze nog altijd het Vlaamse aandeel in de energiefactuur niet structureel en drastisch weet te verlagen, tart alle verbeelding.”

Deze namiddag zullen de verschillende regeringen van dit land samenkomen in een overlegcomité om de astronomisch hoge energieprijzen te bespreken. Minister Demir maakte gisteren al duidelijk dat ze weinig verwacht van dat overleg en er zelf ook met lege handen naartoe trekt. De kritiek van de minister op het overlegcomité leidde tot verontwaardigde reacties bij de federale en Vlaamse regeringspartijen. Er werd daarom gisterenavond in allerijl besloten nog een gedachtewisseling over het overlegcomité met de minister in de commissie Energie van het Vlaams Parlement te organiseren.

“Het blijkt de Vlaamse regering en de minister compleet te ontbreken aan het nodige besef over hoe ernstig deze situatie werkelijk is”

“Wat Demir deze ochtend kwam verklaren tart alle verbeelding”, stelt Van Rooy. “Het blijkt de minister compleet te ontbreken aan het nodige besef over hoe ernstig deze situatie werkelijk is.” Minister Demir bevestigde in het parlement niet alleen met droge ogen dat “de Vlaamse regering geen nieuwe voorstellen op tafel zou leggen op het overlegcomité”, maar maakte verder ook op geen enkele manier duidelijk welke maatregelen de Vlaamse regering zou nemen om onze burgers en bedrijven door de energiecrisis te loodsen.

“Wij horen van u helemaal niks nieuws”, wierp Vlaams parlementslid Van Rooy de minister voor de voeten. “Waren de stijgingen van de energiefactuur de afgelopen maanden en weken niet voldoende om tijdens het zomerreces reeds samen te zitten met uw minister van Begroting Diependaele? Bekijk toch eens welk serieus bedrag er nu eindelijk uit het Vlaamse deel van de energiefactuur kan worden gehaald of hoe onze energie-intensieve bedrijven kunnen worden ondersteund.”

Volgens minister Demir moeten “eventueel bijkomende maatregelen nog besproken worden binnen de Vlaamse regering”. “Dat is veel te laat, er moet nú gehandeld worden”, besluit Van Rooy, die er nogmaals op wees dat volgens Demirs eigen kabinet nog 190 euro uit de Vlaamse energiefactuur zou kunnen worden gehaald. “De minister moet inderdaad geen tijd verspelen aan praatbarakken, maar nu onmiddellijk zelf de handen uit de mouwen steken.”