Nieuws
woensdag, 31 mei 2023

Ontwikkelingssteun aan Oeganda moet stopgezet worden

Foto: iStock. Ontwikkelingssteun aan Oeganda moet stopgezet worden

In Oeganda kan homoseksualiteit, dat er al lang verboden is, voortaan bestraft worden met de dood. “Een afschuwelijke evolutie, maar zelfs dat is voor minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) voorlopig geen reden om de geldkraan naar dat Afrikaanse land toe te draaien”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn. “We vragen ons af waar deze regering dan wel de grens legt. De steun aan Oeganda had al veel eerder moeten worden stopgezet. En er zijn naast Oeganda nog verscheidene andere landen die ontwikkelingssteun genieten en een problematische verhouding hebben met homoseksualiteit. Ik zal de minister hierover dan ook ondervragen.”

Voor het plegen van ‘homoseksuele daden’ kon men in Oeganda al langer levenslang krijgen, maar een herziening van de wet zorgt er nu ook voor dat ‘homoseksualiteit met verzwarende omstandigheden’ als een zwaar misdrijf wordt gekwalificeerd en dat ‘veelplegers of recidivisten’ de doodstraf kunnen krijgen. Op het ‘promoten van homoseksualiteit’ staat in het land waar in een niet eens zo ver verleden dictator Idi Amin Dada zijn tegenstanders nog voor de krokodillen gooide, dan weer een maximumstraf van twintig jaar.

“Homohaat mag op geen enkele manier beloond worden”

Het Vlaams Belang vindt het volslagen onbegrijpelijk dat de naar eigen zeggen ruimdenkende minister Gennez nog steeds de ontwikkelingssteun aan Oeganda niet heeft stopgezet. “Dit had al veel eerder moeten gebeuren. Jaarlijks vloeit 14 miljoen euro ontwikkelingshulp naar het Afrikaanse land. Gennez zette van bij haar aantreden de Sinterklaaspolitiek van haar voorgangers en partijgenoten Frank Vandebroucke en Meryame Kitir gewoon voort”, aldus Samyn. “En zelfs deze dodelijke homohaat vormt voor haar nog geen aanleiding om niet verder belastinggeld te blijven verkwisten.”

Vandaag nog twitterde de minister dat er in de Belgische ontwikkelingsprogramma’s geen sprake kan en zal zijn van discriminatie op basis van seksuele geaardheid, en dat ze daar met z’n allen in de regering streng op toekijken. “Ze mag de Oegandese anti-homowet dan wel veroordelen, het moet dus zijn dat de doodstraf of homoseksualiteit voor Gennez voorlopig nog niet voldoende zwaar weegt om van een discriminatie op basis van geaardheid te kunnen spreken”, stelt Samyn tot slot vast. “Voor het Vlaams Belang spreekt het voor zich dat aan ontwikkelingshulp strikte voorwaarden moeten worden verbonden. En dat homohaat op geen enkele manier beloond kan worden.”