Nieuws
donderdag, 09 mei 2024

Onveiligheid was nooit groter dan met Verlinden

Foto: iStock. Onveiligheid was nooit groter dan met Verlinden

Met het Vlaams Belang zullen criminelen, ook als het om allochtonen gaat, hard aangepakt worden en zal de nultolerantie niet enkel, zoals nu, in woorden bestaan. Zo verzekerde Kamerlid Ortwin Depoortere minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, toen hij haar ondervroeg over het sterk toenemende bendegeweld. “Vier jaar heeft de minister tijd gehad om aan de toestand te verhelpen, maar de onveiligheid was nog nooit zo groot als vandaag.”

Twee weken geleden stelde Depoortere in de plenaire vergadering al vragen aan Verlinden, toen naar aanleiding van een steekpartij aan het station te Geel. “Uit haar antwoorden bleek duidelijk dat we geen concrete maatregelen dienden te verwachten”, aldus het Kamerlid. “En sindsdien is het geweld alleen maar geëscaleerd.” In Hasselt randden vier’ jongeren’ tussen 14 en 28 jaar een 15-jarig meisje aan. In Ninove en in Geraardsbergen werden minderjarigen in elkaar geramd door een hele bende. En in Zottegem gingen jeugdbendes dan weer met elkaar op de vuist, met veel schade tot gevolg.

“Onze zonen en dochters moeten weer veilig over straat kunnen”

Ook het West-Vlaamse Kortrijk werd niet gespaard. Nog geen week geleden werd er een 17-jarig meisje door drie jongemannen in de bosjes getrokken en gedwongen hen oraal te bevredigen. In hetzelfde park waar eerder al twee 14-jarige meisjes brutaal verkracht werden door een 25-jarige illegaal. En recent waren er de berichten over een andere groepsverkrachting, waarbij alweer een 14-jarig meisje werd misbruikt, nu door een tiental jonge verdachten, sommigen tussen amper 12 en 16 jaar oud. “Die wraakroepende trend zal maar gekeerd kunnen worden als onze veiligheid een absolute topprioriteit wordt”, stelt Kamerlid Wouter Vermeersch uit Kortrijk.“Maar daar zijn de beleidspartijen in onze stad, Open Vld, N-VA en Vooruit helaas niet voor te vinden. Wanneer wij de oorzaken van de onveiligheid ter sprake brengen op politieraden en gemeenteraden worden onze microfoons moedwillig uitgezet. Onder druk van burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld).”

Het Vlaams Belang aanvaardt geen stilzitten, zwijgen of wegkijken vanwege het beleid, terwijl steeds meer jonge mensen het slachtoffer worden van geweld. “Onze zonen en dochters moeten weer veilig over straat kunnen”, besluit Depoortere. “Het tuig moet van de straten verwijderd worden, en daar zal onze partij voor zorgen. Niet zoals Verlinden enkel met woorden, maar met daden. Met een harde aanpak, met nultolerantie en met zware straffen.”