Persberichten
vrijdag, 29 mei 2020

“Onverantwoord”: De Block wil geen anti-steekvesten voor hulpdiensten

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil geen kogel- of steekwerende vesten verschaffen aan de hulpdiensten. Het Vlaams Belang had dit bij monde van Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) begin dit jaar reeds verzocht, in de nasleep van nieuw geweld tegen ambulanciers. “Dit is hallucinant. Deze mensen willen alleen maar helpen, en in ruil laten we hen in de steek. Letterlijk dan nog.”

In februari had het Vlaams Belang via een parlementaire vraag een aantal verzoeken, opmerkingen en vragen doorgegeven aan minister De Block. Dit nadat in december van 2019 meerdere ambulanciers werden aangevallen. Een van hen had gelukkig een - zelfbetaalde - steekwerende vest aan van ongeveer 500 euro. Elk jaar worden zo’n 2.300 hulpverleners het slachtoffers van agressie. Het Vlaams Belang vroeg - samen met de sector - daarom dat alle ambulanciers anti-steekvesten ter beschikking zouden krijgen. Minister De Block weigert echter in te gaan op dit verzoek.

“Hallucinant: De Block vraagt aan ambulanciers om in te schatten wanneer ze moeten vluchten, maar acht ze te dom om tegelijk te weten wanneer ze beter anti-steekvesten aandoen en wanneer niet”

Volgens minister De Block is immers “het ter beschikking stellen van kogel- of steekwerende vesten […] niet aan de orde”, zo klonk het in haar antwoorden. Ze wijst daarbij op de mogelijke belemmering door zo’n pak, zonder in beschouwing te nemen dat een ambulancier zelf zou kunnen inschatten wanneer de omstandigheden een vest vergen of niet. Minister De Block rekent wel op het inschattingsvermogen van ambulanciers om ‘gespannen situaties’ te herkennen en zichzelf in veiligheid te brengen. “Ik zet momenteel in op vorming en zal dit ook blijven doen. Een goed opgeleide hulpverlener-ambulancier zal immers in staat zijn om snel een gespannen situatie te herkennen en zich in veiligheid te brengen.”

“Dit is hallucinant”, vindt Vlaams Belanger Depoortere. “Deze mensen geven zichzelf 100 percent, elke dag, in heel moeilijke situaties, maar minister De Block heeft geen 500 euro over per ambulancier. Ze rekent op het inschattingsvermogen van de hulpverleners om weg te lopen wanneer ze kunnen worden aangevallen, maar tegelijk zouden zij niet kunnen inzien wanneer het dragen van anti-steekvesten aangeraden is en wanneer niet? Op welke planeet leeft Open Vld? Wíj gaan blijven aandringen om onze mensen in de hulpsector te gunnen wat ze verdienen: maximale bescherming.”