Nieuws
zaterdag, 29 okt 2022

“Onze gemeenten mogen niet opdraaien voor falend asielbeleid”

Een honderdtal actievoerders van het Vlaams Belang hebben deze voormiddag actie gevoerd in Jabbeke, alwaar zonder inspraak van de burgers en zelfs de burgemeester, een massa-opvangcentrum komt voor asielcentrum. En Jabbeke is een gemeente in een reeks van vele, “want het enige antwoord dat staatssecretaris Nicole de Moor (cd&v) biedt op de massale instroom van asielmigranten, is extra opvang”, klinkt het bij het Vlaams Belang. “Gemeentes zoals Jabbeke moeten hiervoor opdraaien. Wij passen hiervoor resoluut en eisen respect voor onze gemeenten en asielopvang in eigen regio. Vol is vol.”

De asielcrisis bereikt recordhoogtes. Dit jaar zullen we afkloppen op een immense 36.000 asielaanvragen. De reeds verhoogde opvangcapaciteit van maar liefst 32.000 plaatsen wordt daarom nog verhoogd met zeker 1.500 plekken door Nicole de Moor. Tot 500 asielmigranten zullen in Jabbeke ondergebracht worden, in de voormalige kazerne van de civiele bescherming. Lokale kopstukken van het Vlaams Belang bliezen zaterdagvoormiddag dan ook verzamelen voor een protestactie.

“Trop is te veel en vol is vol”

“Nicole De Moor is het toonbeeld geworden van machteloosheid, behalve als het gaat over extra asielopvang”, zo zei Kamerlid en West-Vlaams sterkhouder Wouter Vermeersch, geflankeerd door Brugse kopstukken Stefaan Sintobin, Dominiek Sneppe en Yves Buysse. “Dan kan hemel en aarde verschoven worden, en allemaal zonder enige inspraak van de lokale burgers of zelfs burgemeesters - zoals hier heel duidelijk werd in Jabbeke. Naast een gesloten terugkeercentrum komt er nu een gigantisch en open asielcentrum en bovendien op een plaats die hoegenaamd niet geschikt is voor bewoning, in een bedrijvenzone bedoeld voor nijverheid.”

“Het is hemeltergend dat we bovenop de gigantisch maatschappelijk-financiële kost en de samenlevingsproblemen op lange termijn nu ook gemeente na gemeente opzadelen met de lasten van dit ongebreideld en ondoordacht migratiebeleid”, ging Vermeersch verder. “Wanneer is genoeg is genoeg? Wanneer heeft dit land - dat afgelopen 5 jaar maar liefst 113.000 asielmigranten moest opvangen, bovenop de circa 275.000 migranten via gezinshereniging - eindelijk genoeg gedaan? On a déjà donné. Trop is te veel en vol is vol.”

Het Vlaams Belang wil daarom dat asielopvang in eigen regio de regel wordt. “Wie 7-8-9 veilige landen doorkruist is op zoek naar de beste sociale voorzieningen en is niet langer op vlucht voor oorlog of vervolging. Het is bovendien tegen de geest van asielrecht en de Dublinverordening. Anderzijds moet er eindelijk werk worden gemaakt van het opsporen, opsluiten en uitzetten van de circa 200.000 illegalen. Tot slot mogen er geen asielcentra meer gebouwd worden in onze gemeenten zonder lokale inspraak en overleg.”

Geslaagde actie in Jabbeke tegen de geplande komst van asielzoekers. Alle steun aan vriend en gemeenteraadslid Reinhart Madoc om hier het verzet te leiden. pic.twitter.com/7VihwfzIdf

— Yves Buysse (@YvesBuysse) October 29, 2022