Nieuws
zaterdag, 05 mrt 2022

Onze soldaten verdienen een eerlijk loon

Onze militairen krijgen te weinig loon. Dit niet alleen omwille van statuten die niet zijn aangepast in vele jaren en nadelig zijn in vergelijking met gelijkaardige posities bij de politie, maar ook omwille van IT-blunders. Dat blijkt vandaag opnieuw na verslaggeving vanwege Het Laatste Nieuws en de VRT. “De stiefmoederlijke behandeling van onze soldaten moet nu eindelijk eens gaan stoppen. Of het nu is door politieke onwil of door regelrechte onkunde zoals nu het geval is: stel orde op zaken en geef onze soldaten wat ze verdienen! 1.600 euro loon voor iemand die we vragen zijn leven te riskeren voor onze vrijheid - dat is té weinig. Punt.”

Al zeker een jaar lang krijgen onze militairen hun loon verkeerd of zelfs niet uitbetaald. In een aantal gevallen gaat het zelfs om meer dan 10.000 euro dat te weinig werd uitbetaald. Vervelende timing voor de paars-groene regering, gezien de verhoogde aandacht voor onze krijgsmacht, zeker na de Russische agressie jegens Oekraïne en nadat België soldaten heeft gestuurd naar buurland Roemenië. Het probleem deze keer ligt bij de ‘payroll’-software van Defensie. De eerdere problemen waarover VRT al berichtte blijken nog steeds niet opgelost, zo blijkt.

“Het is niet te begrijpen dat de Belgische staat - net in een sector die letterlijk van levensbelang is - het niet eens aankan om nog maar de lonen van onze soldaten correct uit te betalen”, reageert Kamerlid Annick Ponthier. “De uitdrukking ‘ga daarmee naar de oorlog’ wordt hier dan wel heel pijnlijk toepasselijk, want dat zou nu zo maar eens het geval moeten worden! We kunnen nog geen eenvoudige loonuitbetalingen organiseren, laat dus staan complexe militaire handelingen honderden kilometers weg van thuis.”

“Defensie heeft al een rekruteringsprobleem en nu moeten officieren uitleggen aan nieuwe rekruten dat ze niet eens weten hoeveel of überhaupt wanneer ze loon zullen krijgen”, besluit Ponthier. “Het is een stap vooruit dat onze soldaten eindelijk op hetzelfde niveau zullen uitbetaald worden in vergelijking met politieagenten of private beveiligingsagenten. Want 1.600 euro loon voor iemand die we vragen zijn leven te riskeren voor onze vrijheid - dat is té weinig. Punt. Maar dat het 20 jaar heeft moeten duren sinds de laatste loonsverhoging is schandelijk en dan komt dit geblunder er dan ook nog maar eens bij. Hoeveel blunders moeten defensieminister Ludivine Dedonder (PS) verzamelen vooraleer ze zelf en vooral haar partij en de premier zien dat ze de job niet aankan?”