Nieuws
dinsdag, 28 sep 2021

Ook na de overstromingen geen onderzoekscommissie

Het Vlaams Belang is er niet over te spreken dat de paars-groene regeringspartijen de vraag naar een onderzoekscommissie over de aanpak van de overstromingsramp van begin juli zomaar hebben weggestemd. “Het illustreert dat er in dit land nergens nog enige politieke verantwoordelijkheid wordt genomen”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “Dat bleek eerder deze week ook nog eens bij de voorstelling van het rapport van de Bijzondere Covid-commissie.”

“In dit land is het zover gekomen dat zelfs een minister van Volksgezondheid geen enkele verantwoordelijkheid hoeft te dragen na het laten vernietigen van het beschermingsmateriaal voor een hele bevolking, met alle noodlottige gevolgen vandien”, aldus Depoortere. “Vanaf dag één was het enige opzet van de Bijzondere Covid-commissie het uit te wind zetten van elke schuldige.”

“Ontlopen van verantwoordelijkheid en weigeren van een onderzoekscommissie wordt in dit land een slechte gewoonte”

In de commissie Binnenlandse Zaken waar geoordeeld werd over de vraag naar een onderzoekscommissie over de aanpak van de overstromingsramp, hebben we de oprichting van een onderzoekscommissie gesteund”, vervolgt Depoortere. “Helaas verwezen de paars-groene partijen het verzoek naar de prullenmand."

“Dit is bijzonder teleurstellend en bijzonder kwalijk”, besluit Depoortere. “Temeer daar staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) in Libanon recent nog zelf een pleidooi hield voor een onderzoekscommissie naar de precieze omstandigheden van de ontploffingsramp die daar vorig jaar plaatsvond. Wat geldt voor de mensen in Libanon geldt blijkbaar niet voor onze mensen.”