Persberichten
vrijdag, 13 jan 2023

Ook Open Vld en cd&v willen nu aanpassing stikstofakkoord: “Politiek draagvlak huidig akkoord totaal weg”

In navolging van het Vlaams Belang, dat zich al van meet af aan kantte tegen het vorig jaar in februari binnen de Vlaamse regering beklonken stikstofakkoord, hebben nu ook Open Vld en cd&v te kennen gegeven dat het akkoord aangepast moet worden. “Het is dankzij de aanhoudende druk van de landbouworganisaties en het Vlaams Belang dat deze twee regeringspartijen nu hun kar keren”, zegt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). “De vraag rijst of er überhaupt nog wel een akkoord is. Het ziet er naar uit dat het draagvlak voor het vorig jaar bereikte akkoord nu totaal weg is.”

In Flanders Expo in Gent is de Vlaamse land- en tuinbouwbeurs Agriflanders van start gegaan. De editie van dit jaar wordt overschaduwd door het stikstofakkoord dat de Vlaamse regering vorig jaar in ­februari afsloot. Zowel Open Vld als cd&v zijn aanwezig met standjes op de beurs en hebben te kennen gegeven dat wat hen betreft het Stikstofakkoord moet aangepast worden.

Om de stikstofuitstoot te beperken werd beslist dat verschillende landbouwbedrijven hun deuren moeten sluiten en de andere bedrijven erg strenge normen opgedrongen krijgen. De gevreesde gevolgen daarvan leidden al tot veel beroering en boerenprotesten. Zo werden er meer dan 20.000 bezwaarschriften tegen het akkoord ingediend. Zowel Open Vld als cd&v zijn aanwezig met standjes op de beurs en hebben te kennen gegeven dat wat hen betreft het Stikstofakkoord moet aangepast worden.

“Minister Demir kan nu niet anders dan haar beleid grondig bijsturen”

“Het is dankzij de aanhoudende druk en consequente houding van het Vlaams Belang dat deze twee regeringspartijen hun kar keren”, zegt Sintobin die ook vorige week de kwestie nog op de agenda van het Vlaams Parlement zette. “Het verzet van de landbouworganisaties en het Vlaams Belang werpen hun vruchten af. De vraag rijst of er überhaupt nog wel een akkoord is, want de facto blijft nu enkel N-VA nog geïsoleerd over om het akkoord te verdedigen. Deze koerswending van de regeringspartijen komt eigenlijk neer op een motie van wantrouwen tegen het beleid van minister van Omgeving Zuhal Demir.”

Het Vlaams Belang hoopt dat Open Vld en cd&v hun eis voor een aanpassing ook effectief hard zullen maken in de regering. “Ik reken erop dat zij nu consequent zullen zijn en hun verzet niet enkel houden voor Agriflanders”, aldus Sintobin. “ Ik reken er ook op dat minister Demir haar conclusies trekt, het beleid nu eindelijk grondig bijstuurt en doet waar we al zo lang om vragen: het huidig akkoord in de prullenmand gooien en werk maken van een nieuw kader dat niet alleen rechtszekerheid biedt aan onze landbouwers, maar ook de levensvatbaarheid en de toekomst van de landbouwsector veilig stelt.”