Nieuws
zaterdag, 09 okt 2021

Ook prijzen drinkwater onrechtvaardig in Vlaanderen

Afhankelijk van de gemeente of stad kan de waterfactuur van een gemiddeld Vlaams gezin voor hetzelfde verbruik tot 158 euro hoger of lager liggen. Voor mensen die bijvoorbeeld in Gent wonen en bij intercommunale Farys klant zijn, is dat een fameuze streep door de rekening. “Deze verschillen zijn te groot en onrechtvaardig. Drinkwater is net als stroom en gas een basisbehoefte: dit kan en moet goedkoper. Schaf de dure intercommunales af en hevel deze taken over naar de Vlaamse overheid”, zegt Vlaams Parlementslid Sam van Rooy. “Dat zal leiden tot efficiëntiewinsten en kostenbesparing, wat kan bijdragen aan lagere facturen!”

Hoeveel je in Vlaanderen betaalt voor drinkwater, hangt sterk af van de gemeente of stad waarin je woont en de watermaatschappij die daar actief is. Een gemiddeld Vlaams gezin in Baarle-Hertog betaalt gemiddeld 227,19 euro, terwijl dat in onder meer Aalst, Deinze, Gent, Linkebeek en Oostende niet minder dan 385,79 euro is. Deze onrechtvaardige prijsverschillen zijn voor een groot deel te wijten aan de verschillende intercommunales. Dat zijn machtige grote openbare bedrijven die onder leiding staan van een kluwen aan gemeentebesturen en hun vele afgevaardigden.

“Deze gigantische verschillen in tarieven van drinkwater zijn ontransparant en onrechtvaardig”

“Eén kubieke meter drinkwater moet voor elke Vlaming hetzelfde kosten, en water moet goedkoper zijn dan nu het geval is”, stelt Sam van Rooy. “De geldverslindende en inefficiënte intercommunales zoals Farys moeten dan ook worden opgedoekt en deze belangrijke taken van openbaar nut, die gemeenten overstijgen, moeten onder het beheer van de Vlaamse overheid worden gebracht.“

“De Vlaamse overheid kan dit met haar discretionaire vrijheid regelen, maar ondanks stoere en mooie beloftes laat ze dit jaar in jaar uit na”, betreurt Van Rooy. “De eenmaking van al deze structuren en de overheveling naar de Vlaamse overheid kan leiden tot efficiëntiewinsten en kostenbesparing, wat moet bijdragen aan een lagere waterfactuur voor de Vlamingen. En dat vandaag meer dan ooit broodnodig!”