Persberichten
woensdag, 27 sep 2023

Ook Vlaams Belang vraagt onderzoekscommissie rond seksueel misbruik in de Kerk

Foto: Istock. Ook Vlaams Belang vraagt onderzoekscommissie rond seksueel misbruik in de Kerk

Het Vlaams Belang vraagt de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie rond het seksueel misbruik in de Kerk. “Het is duidelijk dat er zaken uitgeklaard moeten worden op het hoogste niveau”, zegt Kamerfractieleider Barbara Pas. “De getuigenissen die de afgelopen weken naar voor kwamen gaan door merg en been. We moeten er alles aan doen dat geen enkel kind nog slachtoffer wordt van misbruik.”

De documentairereeks ‘Godvergeten’ heeft heel wat losgemaakt in Vlaanderen. “De getuigenissen van meerdere slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk en hun strijd om rechtvaardigheid laten niemand onbewogen”, zegt Pas. “Uit hun getuigenissen blijkt duidelijk dat er met hun leed op een schandalige manier is omgesprongen. Dit had voorkomen kunnen worden.”

"Het Vlaams Belang pleit al decennia voor hardere straffen en een kordate aanpak voor seksueel misbruik of dat nu in de Kerk of daarbuiten gebeurt"

Het Vlaams Belang vraagt daarom ook de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie die zich buigt over seksueel misbruik in de Kerk. “De waarheid over het misbruik en het toedekken ervan moet naar boven komen”, aldus Pas. “Enkel zo kunnen de slachtoffers alsnog rechtvaardigheid bekomen en kunnen we verhinderen dat er nog meer slachtoffers vallen. Kindermisbruik tekent voor het leven.”

“Enkel met een onderzoekscommissie kunnen we met de bevoegdheden van een onderzoeksrechter tegemoet komen aan de roep om rechtvaardigheid van de slachtoffers”, besluit Pas. “Het is duidelijk dat hooggeplaatste figuren hier een loodzware verantwoordelijkheid dragen. Het moet uitgeklaard worden hoe dat kon gebeuren. Het belangrijkste is dat we ervoor zorgen dat geen enkel kind nog het slachtoffer wordt van misbruik. Het Vlaams Belang pleit al decennia voor hardere straffen en een kordate aanpak voor seksueel misbruik of dat nu in de Kerk of daarbuiten gebeurt.”