Nieuws
donderdag, 16 mei 2024

Op asiel en migratie zet Nederland grote stappen vooruit

Foto: iStock. Op asiel en migratie zet Nederland grote stappen vooruit

In Nederland zal de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB het asielbeleid grondig hervormen, onder meer met een tijdelijke asielcrisiswet. “En daarmee zet Nederland alvast grote stappen vooruit”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Efficiënte crisismaatregelen tegen de gigantische instroom en de onhaalbare opvang van asielzoekers is wat de Nederlandse bevolking vroeg en, zoals het hoort in een democratie, ook kreeg.”

Voor een periode van maximaal twee jaar zullen asielzoekers zich in Nederland moeten registreren en zal hun asielaanvraag worden opgeschort. En tijdens die opschorting zal de opvang worden versoberd. Daarnaast staat in het akkoord dat de asielvergunning voor onbepaalde tijd wordt afgeschaft en de vergunning voor tijdelijk verblijf wordt aangepast. “Zo zullen uitgewezen asielzoekers ook gedwongen worden uitgezet”, merkt Van Grieken op. “Anders dan in België het geval is, zal er in Nederland dus echt sprake zijn van een uitwijzingsbeleid.”

“Met deze maatregelen zullen in Nederland de jaarlijkse uitgaven met een miljard dalen”

Ook maakt het akkoord komaf met de fel bestreden spreidingswet van demissionair staatssecretaris voor Migratie Eric van der Burg (VVD). “Een heel goede zaak voor de Nederlanders, want het verplicht spreiden van asielzoekers over steden en gemeenten biedt geen enkele oplossing, het creëert enkel problemen”, gaat Van Grieken verder. “Je moet een overstroming bekampen door zandzakken en door het verhogen van dijken, niet door overal de kelders te laten onderlopen. Helaas hangt in dit land zo’n spreiding ons wel boven het hoofd. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (Cd&v) heeft er dikwijls mee gedreigd en er ook al de burgemeesters over aangeschreven. En wanneer illegalen en uiterst linkse clubjes panden kraken en vernielen is het een steeds weerkerende eis.”   

“Er werd door de nieuwe coalitie duidelijk aan de Nederlander gedacht. Zo zullen statushouders er ook geen voorrang meer krijgen bij het bekomen van sociale huurwoningen”, merkt Van Grieken tot slot op. “Maar onze noorderburen zullen het vooral ook in hun portemonnee voelen. Zeker omdat de instroom er eindelijk beperkt zal worden. De automatische gezinshereniging verdwijnt er, en het aantal mensen dat mag nareizen zal fors beperkt worden… Met die maatregelen zullen de jaarlijkse uitgaven er met een miljard euro dalen. Geld dat men in België blijkbaar teveel heeft.”