Nieuws
vrijdag, 03 jun 2022

Open brief Engie Electrabel mag niet verbazen

De Wetstraat lijkt verbaasd te zijn van de open brief waarin Engie Electrabel aantoont dat de onderhandelingen rond een levensduurverlenging van Doel 4 en Tihange 3 muurvast zitten. “Dat hoeft nochtans niet te verbazen. De vraag is of men er nog uit geraakt”, zegt federaal Kamerlid Reccino Van Lommel. “Als er geen deal komt, zal dit gevolgen hebben voor de betaalbaarheid en de voorziening van energie en dit voor vele jaren. Het moet ook gezegd dat liefst 81 procent van de bevolking voorstander is van een levensduurverlenging, maar de wil van het volk is voor paars-groen blijkbaar weinig waard.”

Door de jarenlange politieke onenigheid binnen de federale regering werd er pas in maart principieel beslist om de twee jongste kerncentrales langer open te houden. “Engie Electrabel had nochtans eerder al verschillende keren laten weten dat de tijd om ordentelijk een verlenging te organiseren was opgeraakt. Maar toch kon het nog als de beslissing niet te lang op zich bleef wachten, dat bleek ook uit een rapport van de nucleaire waakhond FANC”, aldus Van Lommel, die in 2019 reeds een wetsvoorstel indiende om deze kerncentrales in levensduur te verlengen. “Aanvankelijk was het bedrijf zelf ook vragende partij om de kerncentrales langer open te houden, maar het idee werd toen gekelderd door het dogma van de groene partijen en de gassubsidies die als een wortel werden voorgehouden. Een levensduurverlenging is pas terug in beeld gekomen na de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne.”

“De brief van Electrabel is een gevolg van het onvermogen en de onwil van paars-groen om tot structurele oplossingen te komen”

Het is duidelijk dat de Groenen de beslissing enkel onderschreven onder druk van de andere regeringspartijen. “Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) is naar Frankrijk getrokken met onrealistische eisen in de hoop dat het dossier alsnog van tafel zou worden geveegd. Een verrottingstrategie die aardig lijkt te werken”, vervolgt Van Lommel. “Engie legt nu zelf enkele eisen op tafel. De uitspraken van Georges-Louis Bouchez (MR) dienden daarbij duidelijk als inspiratie. Hij verkondigde immers eerder dat als Engie de kerncentrales niet langer wilde openhouden, de regering ze dan maar zelf moest exploiteren.”

Engie Electrabel wil nu dat er duidelijke afspraken worden gemaakt. In een brief aan premier De Croo vraagt het bedrijf dat de federale regering mee investeert in de levensduurverlenging van de kerncentrales. “Het wil dat de federale overheid zowel mede-uitbater wordt van de twee overgebleven kernreactoren alsook dat het een deel van de berging van het extra nucleaire afval mee betaalt”, aldus nog Van Lommel. “De overheid zou dan mee genieten van eventuele winsten van de twee reactoren, maar ook delen in mogelijke verliezen.”

Een levensduurverlenging vraagt natuurlijk de nodige investeringen en voor het Vlaams Belang is het onverstandig dat er initieel werd gekozen voor een verlenging van tien jaar. “Het is uiteraard rendabeler wanneer die investeringen over een periode van twintig jaar kunnen worden afgeschreven. Het zou de exploitant alvast over de streep doen krijgen”, besluit Van Lommel. “Bovendien geeft ons dit de tijd om structureel te investeren in nieuwe nucleaire capaciteit en vermindert dit onze afhankelijkheid van nieuwe gascentrales of energie uit het buitenland. We hebben immers nood aan betrouwbare en betaalbare energie.”