Nieuws
maandag, 22 mei 2023

Open Vld heeft geen enkele geloofwaardigheid over afschaffing Senaat

Foto: wikimedia commons. Senate of Belgium. Open Vld heeft geen enkele geloofwaardigheid over afschaffing Senaat

Senaatsvoorzitter Stephanie D'Hose (Open Vld) zei voor de zomer een akkoord te willen over afschaffing van Senaat. “Het valt me moeilijk een geeuw te onderdrukken”, reageert senator Guy D’Haeseleer. “Het is niet de eerste keer dat ze voor die afschaffing pleit, en dat zal ze voor iedere nakende verkiezing opnieuw doen. Uiteraard zonder gevolg en zonder verlies van haar postje.” Het Vlaams Belang eist al jaar en dag de afschaffing van de Senaat en wil, anders dan de andere partijen, de daad bij het woord voegen.

“Zo toeterde D’Hose in januari 2022 ook al eens dat ze de Senaat wou afschaffen”, herinnert D’Haeseleer zich. “Net als haar partijvoorzitter Egbert Lachaert trouwens.” De senator wijst erop dat de Open Vld al 24 jaar aan de macht is, maar dat het al die tijd bij loze beloftes is gebleven. Er werd nog geen enkel oprecht initiatief genomen om de Senaat daadwerkelijk af te schaffen. “Uiteindelijk doen de traditionele partijen alles om dat peperdure en nutteloze onding te behouden.”

“Deze geldverslindende waanzin moet zo snel mogelijk stoppen”

“Weinig instellingen zijn zo nutteloos als de Senaat”, merkt D’Haeseleer op. “Voor de 40 miljoen die het ze jaarlijks kost, krijgen de belastingbetalers niets, maar dan ook echt niets in de plaats.” De wetgevende taak, met hooguit één wetje per jaar, en de controlerende taak van de Senaat werden zodanig uitgehold dat er niets van overschiet. “Senatoren mogen geen mondelinge vragen meer stellen aan ministers. De informatieverslagen en de resoluties van de Senaat worden zelfs door niemand meer gelezen.”

“D’Hose wil naar eigen zeggen dat de burgers er zich tijdens de eerstkomende verkiezingen kunnen uitspreken over het afschaffen van de Senaat”, besluit D’Haeseleer. “Dat zou inderdaad het beste zijn, en de enige zinvolle manier waarop de burgers dat kunnen doen, is door hun stem op het Vlaams Belang uit te brengen. Op iedere andere manier raken ze van deze geldverslindende waanzin niet verlost.”