Nieuws
dinsdag, 02 mrt 2021

Oplopende wachtlijsten sociale huur: “Opengrenzenbeleid is kern van het probleem”

Het Vlaams Belang vindt het schrijnend dat Vlamingen met een bescheiden inkomen op de huurmarkt aan hun lot worden overgelaten. Recente Pano-beelden roepen nogmaals de vraag op of huurders in penibele situaties wel voldoende steun van de Vlaamse overheid krijgen of op zijn minst voldoende toegang krijgen tot die steun. Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert (Vlaams Belang) kaartte de problematiek aan bij minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). “Zolang de import van armoede niet wordt stopgezet, zullen Vlamingen in nood nooit de kans krijgen om te wonen zoals ze verdienen.”

Het tekort aan betaalbare huurwoningen was nog nooit zo groot, dat blijkt ook uit de recente Pano-reportage. Volgens het Vlaams Belang kan het dan ook niet door de beugel dat gezinnen soms al vele jaren op de wachtlijst staan, terwijl ze in een woning wonen die niet conform is met de huidige regelgeving omdat er schimmel of enkele beglazing is. Veel huurders blijken overigens niet voldoende geholpen met de bestaande premies en subsidies”, reageert Blancquaert. “De bestaande ondersteuning, huurpremie en huursubsidie worden bij ons bovendien slechts selectief ingezet voor een bepaalde doelgroep. 

We moeten eerst onze eigen mensen helpen in plaats van het OCMW van de hele wereld te spelen

De minister liet weten mogelijkheden tot verbetering te onderzoeken en kiest er voornamelijk voor om te investeren in het bijbouwen van sociale woningen. “Maar dat neemt de essentie van het probleem niet aan en dat is het opengrenzenbeleid waardoor de wachtlijsten blijven oplopen”, meent Blancquaert verder. “Vlamingen met de laagste inkomens verdienen het om menswaardig te kunnen wonen, zonder meer dan een derde van hun inkomen aan huur te moeten uitgeven.”

“Je moet geen kernfysicus zijn om te zien dat het alleen maar binnenlaten van te veel mensen op een te kleine ruimte zoals Vlaanderen ervoor zal zorgen dat het al te vlug volgebouwd zal worden”, besloot Blancquaert. “Je mag nog zo veel woningen bijbouwen als je wilt - voor de Vlamingen die nu in een penibele situatie zitten en onze hulp nodig hebben - zal het niets uitmaken zolang de grenzen wagenwijd openblijven.” Volgens het Vlaams Belang moet de prioriteit zijn om onze eigen mensen te helpen in plaats van het OCMW van de hele wereld te spelen.