Nieuws
vrijdag, 22 okt 2021

Opnieuw blijkt: hernieuwbare energie vaak dure energie

De extra windmolens op zee die energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) plant - een verdrievoudiging van het huidige park - kosten meer dan was voorgesteld. Daarvoor waarschuwt energieregulator CREG en rapporteert De Tijd. “Opnieuw blijkt dat ‘groene’ energie vaak dure energie is. Maar terwijl Groen wakker ligt van dogmatiek willen wij betrouwbare energie, betaalbare energie en energie die beter is voor het milieu. We moeten terug kernenergie inzetten.”

De windmolenplannen van Van der Straeten botsen op kritiek vanwege de experts bij CREG: de energieregulator en federale waakhond in dit land. Volgens CREG hebben Groen en Van der Straeten een onderschatting gemaakt van de nadelige effecten van de uitbreiding van het windmolenpark op zee. Want als je meer windturbines plaatst op dezelfde oppervlakte, vangen ze elkaars wind af. Hierdoor wordt minder energie geproduceerd en neemt de kost per megawattuur toe. Bovendien kunnen windmolens die te dicht bij elkaar staan voor grote turbulenties zorgen waardoor ze zelfs moeten worden stilgelegd.

Groen staart zich blind op dogma’s en laat achteraf de burger de gepeperde factuur betalen

“Opnieuw blijkt dat Groen niet geeft om de factuur van de burgers, maar om blinde dogmatiek”, zo reageert Kamerlid Reccino Van Lommel. “Zon- en windenergie kunnen nuttige aanvullingen zijn in een gezonde energiemix, maar je kan er niet hard op steunen. Er is niet altijd plaats, de zon schijnt vaak niet, en de wind waait soms niet of net te hard. Kernenergie is daarom zo van cruciaal belang: dat werkt altijd én is beter voor het milieu want er is amper uitstoot. Dat het ook betaalbaar is, bleek deze week opnieuw toen experts net zoals wij pleitten voor kleinere, goedkope modulaire kerncentrales.”

Eerder bleek ook al dat de CO2-taks - deel van het EU-beleid rond de Europese ‘Green Deal’ die er kwam onder groene druk - voor flink wat extra kosten voor de burger zal zorgen. Vlaamse gezinnen zullen alleen al door deze taks volgens het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap tot 28% meer zullen moeten betalen tegen 2030, oftewel 460 euro per jaar. Dit jaar zijn de energiekosten voor een gezin al met 700 euro gestegen. Al deze ontwikkelingen staan in schril contrast met wat huidig Groen-voorzitter Meyrem Almaci in 2019 vóór de verkiezingen zei, namelijk dat ‘met Groen aan de macht geen enkele factuur zou verhogen’.