Nieuws
woensdag, 20 sep 2023

Opnieuw loont de Iraanse gijzelpolitiek

Foto: wikimedia commons. Mostafameraji. Opnieuw loont de Iraanse gijzelpolitiek

Het Vlaams Belang uit scherpe kritiek op de gevangenenruil tussen de Amerikaanse regering van Joe Biden en Iran. Een ruildeal die Biden vanuit het Republikeinse kamp in eigen land en vanuit de Iraanse oppositie op striemende kritiek komt te staan. Het Vlaams Belang sluit zich hier volmondig bij aan. “De linkse Biden-regering maakt dezelfde blunder als de linkse Vivaldi-regering”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Ze gaan op de knieën voor de chantagepolitiek van het Iraanse terreurregime en sturen daarmee de boodschap de wereld in dat het gijzelen van westerlingen effectief werkt.”

Washington en Teheran ruilden maandag vijf Amerikaans-Iraanse gijzelaars tegen vijf veroordeelde Iraniërs in de VS In ruil voor het vrijlaten van de Amerikanen gingen de VS ook akkoord met het vrijmaken van 5,5 tot 6,5 miljard dollar aan bevroren Iraanse tegoeden. De ruil zelf vond plaats in Doha, de hoofdstad van Qatar, dat als bemiddelaar optrad. De bevroren tegoeden zouden betalingen zijn van Zuid-Korea voor Iraanse olie, die door sancties onder de regering-Trump zijn tegengehouden. “Biden ruilt de kordate aanpak van Trump in voor een koehandeltje met de Iraanse terroristen, waarbij die laatsten duidelijk aan het langste eind trekken”, aldus Samyn. “Iran krijgt zijn veroordeelde landgenoten terug, zoals bij de Vivaldi-deal met Olivier Vandecasteele, en daarbovenop komt nog eens 5,5 tot 6,5 miljard voor hun staatskas.”

“Vivaldi gaf al het voorbeeld. Waarom zou Iran nu nog ophouden?” 

Biden verdedigt de deal met het argument dat Iran de vrijgemaakte tegoeden enkel voor humanitaire goederen mag aanwenden. Experts wijzen er echter op dat dit onmogelijk te controleren valt. “Het getuigt van een stuitende naïviteit om na alle leugens en chantage van het Ayatollah-regime nog altijd zo naïef te zijn”, gaat Samyn verder, “Dat Biden werkelijk gelooft dat ze die miljarden in iets anders dan wapens, terreur en oorlog zullen investeren is een wereldleider onwaardig.”

Het Vlaams Belang is bovenal bezorgd dat met deze ruildeal een precedent voor de relaties tussen het gehele Westen en Iran in marmer staat gebeiteld. “Vivaldi stuurde met de Vandecasteele-deal al het signaal dat Belgische staatsburgers gijzelen werkt”, besluit Samyn, “Nu stuurt de leider van het vrije Westen het signaal dat zelfs Amerika plooit voor de Iraanse gijzelpolitiek. Waarom zouden ze er dan in godsnaam mee ophouden? Wij roepen alvast onze regering op om geen zaken meer te doen met terroristen en al onze akkoorden met dat terreurregime op te zeggen.”