Nieuws
woensdag, 31 mei 2023

Opnieuw overlast door ‘jongeren’ op trein richting Blaarmeersen

Deze middag veroorzaakte een groep ‘jongeren’ uit Brussel overlast op een trein van Brussel naar Gent. Ze waren waarschijnlijk onderweg naar het provinciaal domein Blaarmeersen in Gent. “Men heeft blijkbaar niks geleerd van de problemen vorig jaar”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Frank Troosters. “Wie amok maakt op het openbaar vervoer moeten we op een zwarte lijst zetten en verbieden nog het openbaar vervoer te gebruiken. In dialoog gaan met amokmakers heeft geen enkele zin.”

De zomer is officieel nog niet begonnen, maar toch zijn er alweer incidenten met zogenaamde ‘jongeren’ in recreatiedomeinen en zwembaden. Naar aanleiding van de golf van zwembadterreur van vorig jaar werd er bijvoorbeeld rond de Gentse Blaarmeersen een hek gebouwd dat ongewenste gasten buiten moet houden. Maar maandag werd de politie er alweer opgeroepen voor rellen en gauwdiefstallen. Ook een vrouw in monokini werd bekogeld met zand.

“Niet alleen overlast in de openbare domeinen en zwembaden zelf moeten we aanpakken, maar ook de overlast op het openbaar vervoer”

Dat de overlast verder reikt dan enkel de recreatiedomeinen zelf werd ook al meermaals pijnlijk duidelijk. Vandaag veroorzaakten Brusselse jongeren alweer problemen op het openbaar vervoer. “We moeten hier keihard tegen optreden”, zegt Troosters. “Niet alleen overlast in de openbare domeinen en zwembaden zelf moeten we aanpakken, maar ook de overlast op het openbaar vervoer. Ook vorig jaar waren er heel wat incidenten. Op een bepaald moment moest een trein naar Oostende stilgelegd worden omdat er een groepje aan de noodrem had getrokken. Gelukkig kon de politie vandaag tijdig optreden en de relschoppers opwachten aan het station in Gent.”

Concreet stelt Troosters voor om amokmakers die ernstige hinder veroorzaken op een zwarte lijst te zetten en de toegang tot het openbaar vervoer te ontzeggen. “We vermoeden dat bepaalde relschoppers keer op keer terugkomen in bepaalde dossiers”, besluit Troosters. “Dan zit er slechts één ding op en dat is hen weren van onze bussen en treinen. Deze jongeren verstaan de taal van dialoog namelijk helemaal niet en getuigen nul respect te hebben voor onze samenleving.”