Nieuws
zondag, 01 jan 2023

Opnieuw rellen: “harde aanpak, het hele jaar door!”

Foto: iStock. Opnieuw rellen: “harde aanpak, het hele jaar door!”

Bij de overgang van oud en nieuw liet allochtoon crapuul zich traditioneel weer van zijn slechtste kant zien. “Er zijn nog zekerheden in het leven, de oudejaarsavondrellen zijn daar één van”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “Opnieuw waren vooral Brussel en Antwerpen de slagvelden. We herhalen ons pleidooi voor een strenge aanpak van de relschoppers. Niet alleen op 31 december, maar het hele jaar door.

Wat iedereen wist dat ging gebeuren is ook nu weer gebeurd: op oudejaarsnacht waren op verschillende plaatsen in het land opnieuw rellen met allochtone jongeren, werden voertuigen traditioneel in brand gestoken en waren politiemensen en ambulanciers het slachtoffer van grof geweld. “Ze werden met straatstenen en zelfs met brommers bekogeld”, aldus Depoortere. “Na zovele jaren kan geen zinnig mens de rellen nog verrassend noemen. Ondertussen herhalen we, tot vervelens toe, dat er eindelijk werk moet worden gemaakt van een strenge aanpak van het tuig dat meent dat voetbalwedstrijden en nieuwjaarsfeesten aanleiding mogen geven tot het plegen van zware criminaliteit, in de media steevast als ‘opstootjes’ of ‘kleine rellen’ betiteld.”

“Een harde aanpak, het hele jaar door en niet enkel op 31 december”

In Brussel werd voor de zoveelste keer aangetoond dat de politiek de teugels helemaal kwijt is. Bij 407 interventies verrichtte de politie 74 arrestaties. “Op dezelfde voorspelbare plekken werden door dezelfde voorspelbare daders dezelfde voorspelbare crapuleuze feiten gepleegd”, stelt Brussels Senator Bob De Brabandere. “Als we dit niet elke jaarwisseling willen meemaken, moet er eindelijk werk gemaakt worden van een harde aanpak. Niet alleen op 31 december, maar van 1 januari tot 31 december, 365 dagen per jaar.”

“Probleem ferm onderschat door Bart De Wever”

In Antwerpen en omgeving werden dan weer 25 relschoppers opgepakt. “De Wever had 27 gekende relschoppers de dag voordien huisarrest gegeven”, vervolgt Depoortere. “Maar dat was een druppel op een hete plaat, het is duidelijk dat dit een ferme onderschatting was: de beelden die de ronde doen geven ontegensprekelijk aan dat het om een exponentieel groter aantal daders gaat dan enkel die 27.”

Het Vlaams Belang betreurt dat je in dit land alles tot in den treure moet herhalen. “Net zoals bij de rellen na de voetbalwedstrijden van Marokko dient ook nu, zonder onderscheid, elke relschopper of vandaal opgepakt te worden, opgesloten en vervolgd met snelrecht”, besluit Depoortere. “Wie het met geweld opneemt tegen onze politie en dus finaal tegen onze gemeenschap, moet het voelen. Recidiverende relschoppers moeten op een zwarte lijst en dienen hun kindergeld te verliezen.”