Nieuws
woensdag, 07 jun 2023

Optimisme van Vivaldi over economie is misplaatst

Foto: iStock. Optimisme van Vivaldi over economie is misplaatst

Er heerst optimisme bij Vivaldi over de economische toestand, omdat de energieprijzen zijn gedaald en de flessenhalzen in de aanvoerketens grotendeels zijn opgelost. “De afgelopen kwartalen kon een recessie nipt worden vermeden”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Reccino Van Lommel. Maar de economische vooruitzichten blijven onzeker en het risico op een economische crisis is zeker nog niet geweken.” Het Vlaams Belang wil dat er dringend werk wordt gemaakt van de nodige hervormingen en het terugschroeven van de begrotingstekorten.

Er zijn verschillende verontrustende signalen die nopen tot waakzaamheid. De recente rapporten van het IMF en de Europese Commissie wijzen op een beperkt groeipotentieel en de dramatische toestand van de overheidsfinanciën. “De Duitse economie, de grootste van Europa en onze belangrijkste handelspartner, is al twee kwartalen op rij gekrompen”, merkt Van Lommel op. “Onze economie draait nu vooral op de binnenlandse vraag, maar op langere termijn zal de gedaalde concurrentiekracht zijn tol eisen.”

“Regering legt geen voorzienigheid aan de dag voor de langere termijn”

Leningen zijn duurder geworden, en de gedaalde kredietverlening kan het komende jaar leiden tot een verminderde economische activiteit. Er heerst ook onzekerheid in de financiële sector. De volledige impact van de renteverhogingen moet zich nog laten voelen. De hoge kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten, vertoont nog steeds een opwaartse trend. “Dat is een factor om in de gaten te houden de komende maanden”, gaat Van Lommel verder. “De producten uit de kerninflatie stijgen minder snel in prijs, maar eenmaal ze duurder zijn geworden, is de trend moeilijk te keren.”

“De regering kraait hoera omdat de problemen op korte termijn opgelost lijken, maar legt geen voorzienigheid aan de dag voor de langere termijn”, besluit Van Lommel. “Het Vlaams Belang wil dat er dringend werk wordt gemaakt van de nodige hervormingen en het terugschroeven van de begrotingstekorten. Al beseffen we dat dit in een Belgische context onmogelijk is. Enkel in een onafhankelijk Vlaanderen kunnen we een economisch beleid voeren op maat van de Vlamingen.  Een bevrijd Vlaanderen zou economisch immers hoge toppen scheren op het Europese continent.”