Nieuws
donderdag, 20 okt 2022

Optreden El Kaouakibi in Vlaams Parlement: “Schaamteloos circus”

Sihame El Kaouakibi (ex-Open Vld) maakte gisteren na bijna twee jaar afwezigheid een comeback in het Vlaams Parlement. “Schaamteloos is het enige woord dat hier op zijn plaats is”, vindt Chris Janssens, de fractieleider van het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement. “Met een cameraploeg in haar kielzog en nog steeds in formeel ziekteverlof wou ze het parlement misbruiken om een show te komen opvoeren. Het parlement dient niet om slechte toneelstukjes te komen opvoeren, daarom dat we dit achter gesloten deuren gedaan hebben.”

Het Vlaams Parlement heeft gisteren de parlementaire onschendbaarheid van Sihame El Kaouakibi opgeheven. Dit in nasleep van een fraudeschandaal dat begin 2021 ontplofte. Wat normaal gezien een pro forma-moment had moeten worden, draaide echter uit op een slecht theaterstuk. Nadat El Kaouakibi zich bijna twee jaar lang niet meer had laten zien in het parlement - officieel omwille van ziekteverlof - dook ze plots onverwachts op. Het was haar bedoeling om publiekelijk het woord te nemen toen de opheffing van haar onschendbaarheid op tafel kwam. Na overleg met de fractieleiders besliste parlementsvoorzitter Liesbeth Homans om de zitting achter gesloten deuren te organiseren.

“Het parlement is niet de plek voor een gênante comeback”

“Na bijna twee jaar afwezigheid kwam El Kaouakibi met een ganse cameraploeg nog eens naar het parlement afgezakt”, zegt Janssens. “Volgens sommige journalisten zag ze er uit als een gevallen diva, maar ‘schaamteloos’ is het enige woord dat volgens mij op zijn plaats is. Laten we hopen dat het haar zwanenzang was zodat we een dergelijke emo-show van haar niet meer hoeven verwachten.”

Het Vlaams Belang heeft weinig begrip voor het optreden. “Als het echt de bedoeling was om open kaart te spelen voor het parlement, kon El Kaouakibi zich ook maandag al verdedigd hebben in gesloten commissie Vervolgingen”, aldus Janssens. “Maar ze koos natuurlijk voor de volledige plenaire vergadering woensdag. De enige bedoeling van dit moment was dan ook natuurlijk om dramatische beelden te hebben voor haar documentaire. Hier hebben we dan ook een stokje voor gestoken. Als ze werkelijk iets gaf om de mensen die op haar hebben gestemd en de burgers die ze hoogstwaarschijnlijk heeft opgelicht, heeft ze genoeg kansen gehad de afgelopen 2 jaar. Het Vlaams Parlement is geen urban dance scene.”