Nieuws
woensdag, 01 sep 2021

“Opvang Afghaanse vluchtelingen kan enkel in eigen regio”

Het Vlaams Belang is alvast tevreden met de intentie van de Europese ministerraad om Afghaanse vluchtelingen niet in Europa, maar in eigen regio op te vangen. “Dit is duidelijk het einde van de ‘Wir schaffen das’-idiotie”, zegt volksvertegenwoordiger Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie). “Een stap in de goede richting, maar het mag niet bij woorden blijven. Want de Afghanen kunnen onmogelijk in Europa worden opgevangen.”

Volgens de UN Refugee Agency, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, zullen er in 2021 nog een half miljoen mensen Afghanistan willen ontvluchten. “De poorten van Europa hiervoor wagenwijd openzetten, zoals dat in 2015 voor een miljoen Irakezen en Syriërs gebeurde, is onaanvaardbaar en gewoonweg onhoudbaar”, aldus Van Langenhove. “En het is maar zeer de vraag wie er ons continent en ons land dan zal binnenkomen. Met de evacuaties van de laatste weken kregen de Verenigde Staten al een voordien reeds uitgezette Afghaanse verkrachter binnen, en in Frankrijk bleken vijf gerepatrieerde Afghanen banden met de Taliban te hebben en werd er zelfs al een Afghaan opgepakt wegens het negeren van politiebevelen.”

“Blij dat nu ook de Europese ministerraad begint in te zien dat enkel opvang van Afghaanse vluchtelingen in eigen regio een oplossing biedt”

Gisteren werd in Brussel de Afghaanse crisis besproken door de 27 bevoegde Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Migratie. “Het is een goede zaak dat de ministers, en naar eigen zeggen ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V), deze keer wel willen investeren in humanitaire hulp en opvang in eigen regio”, vervolgt Van Langenhove. “Maar de daad moet dan wel bij het woord worden gevoegd. Er is voorlopig nog geen enkele concrete afspraak gemaakt, laat staan dat er al een beslissing over budgetten zou zijn.”

Het Vlaams Belang heeft steeds gepleit voor de opvang van de Afghaanse vluchtelingen in eigen regio. “Met het oog hierop moeten in de buurlanden van Afghanistan veilige zones gecreëerd worden”, besluit Van Langenhove. “Op die manier worden middelen uitgespaard zodat veel meer mensen geholpen kunnen worden, en kunnen deze mensen ook eenvoudiger terug naar hun vaderland wanneer de situatie het toelaat. Nu al nemen tal van buurlanden vluchtelingen op: die buurlanden moeten op onze steun kunnen rekenen hiervoor.”