Nieuws
maandag, 01 jan 2024

Oudejaarsrellen kunnen worden voorkomen

Foto: iStock. Oudejaarsrellen kunnen worden voorkomen

Het Vlaams Belang weigert zich neer te leggen bij de jaarlijkse rellen met nieuwjaarsnacht, zoals die onder meer in Brussel en Antwerpen plaatsvonden. “De overheid blijft falen in haar voornaamste taak: de veiligheid van de burgers garanderen”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “Als tuig vernielingen aanricht, politiemensen aanvalt en ambulances bekogelt, dan is dat geen wetmatigheid die we zomaar moeten ondergaan, maar dan is dat criminaliteit die we hard moeten aanpakken.”

Afgelopen ‘feestnacht’ pakte de Brusselse politie meer dan tweehonderd relschoppers op en hun Antwerpse collega’s een zestigtal. In de hoofdstad moest de politie 663 keer uitrukken, onder meer voor 32 autobranden. “Ze werden daarbij, net zoals brandweerlui en ambulanciers, traditiegetrouw bekogeld. Deze keer raakten acht politie-inspecteurs daarbij gewond”, aldus Depoortere. “Op allerlei wijzen werd hen het werken onmogelijk gemaakt. In Schaarbeek waren bijvoorbeeld verschillende straten gebarricadeerd met onder meer brandend huisvuil. En in Antwerpen, waar het waterkanon moest worden ingezet, was het al even erg en even triest.”

“Politie moet ten volle gesteund en gewaardeerd worden”

Voor het Vlaams Belang is de maat al lang vol en moeten recht en orde terugkeren, en niet enkel op nieuwjaarsnacht. “Daarvoor is het wel noodzakelijk om, anders dan de beleidspartijen of de media doen, het probleem te benoemen”, gaat Depoortere verder. “Er moet eindelijk eens open kaart gespeeld worden over de probleemwijken en de etniciteit. En de overheid moet de burger al even openlijk meedelen op welke manier en tegen wanneer de problematiek aangepakt zal worden.”

“Oudejaarsrellen kunnen absoluut worden voorkomen, maar daarvoor is een lik-op-stukbeleid nodig. En dit trouwens het hele jaar door”, besluit Depoortere. “En dan spreek ik niet enkel over snelrecht en over ernstige bestraffingen voor het tuig dat telkens weer voor de rellen verantwoordelijk is. Maar dan heb ik het ook over een hernieuwd vertrouwen in de politiediensten, die voor de politici vandaag helaas maar al te vaak kop van jut zijn. Hun goede werk moet ten volle gewaardeerd en gesteund worden.”

Depoortere zal alleszins minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) op de rooster leggen. Wat voor het beleid de rellen misschien het nieuwe normaal is geworden, is voor het Vlaams Belang het zoveelste signaal om grote kuis te houden in de probleemwijken van onze steden.