Nieuws
dinsdag, 02 jan 2024

Over christenvervolgingen wordt vooral gezwegen

Foto: iStock. Over christenvervolgingen wordt vooral gezwegen

Het Vlaams Belang wil dat er zonder dralen werk gemaakt wordt van een betere bescherming van christenen wereldwijd. “Tijdens de Kerstdagen werden in Nigeria nog tweehonderd christenen afgemaakt”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Maar wanneer dergelijke moordpartijen zich voordoen, komt er hooguit een veroordeling met woorden. Daden blijven steeds achterwege.”

Uitgerekend op Kerstavond vielen gewapende troepen een twintigtal dorpen in Nigeria binnen. De christenen in het noorden van dat land lijden al vele jaren onder het geweld van islamistische groeperingen als Boko Haram en IS, maar ook door militante islamitische Fulani-herders met een islamistische agenda. “Naar schatting kwamen bij de inval, die tot de ochtend erop duurde, tweehonderd mensen om het leven en raakten er driehonderd gewond”, aldus Samyn. “Het gaat om cijfers die werden uitgebracht door Open Doors, een internationale organisatie die vervolgde christenen steunt.”

“De houding van de media en van de Vivaldi-regering is stuitend”

“Godsdienstvrijheid staat wereldwijd onder druk”, vervolgt Samyn, die daarbij wijst op de significante stijging van de laatste jaren inzake de vervolging van christenen. Vandaag wordt één op zeven van hen vervolgd. “Het is een droeve vaststelling dat in een toenemend aantal landen, voornamelijk in de Arabische wereld, christelijke minderheidsgroepen worden gezien als een bedreiging. Zonder enige aanleiding worden jaarlijks miljoenen christenen geviseerd, geïntimideerd, vervolgd en in het ergste geval zelfs gedood omwille van hun geloof.”

“Het gebrek aan media-aandacht voor dit geweld, deze misdaden en deze vervolgingen is stuitend”, merkt Samyn tot slot op. “Maar dat is de hypocriete houding van de Vivaldi-regering evenzeer. Die heeft steeds de mond vol over alle mogelijke schendingen van mensenrechten, maar als het over christenvervolging gaat, wordt de kop in het zand gestoken en volgt er een oorverdovende stilte.”