Over pijnstillers en antidepressiva moet beter geïnformeerd worden

Voor het Vlaams Belang moeten zorgverleners, mantelzorgers en patiënten beter worden geïnformeerd over het correcte gebruik van opioïden en antidepressiva. “Overmatig gebruik van antidepressiva, zoals we dat vandaag zien in woonzorgcentra, leidt tot een vermindering van de pijnstillende werking van opioïden”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe. “Het heeft geen enkele zin pijnstillers voor te schrijven, wanneer de werking ervan afgeremd wordt door gelijktijdig ingenomen antidepressiva.”
Uit studies onder ouderen in woonzorgcentra blijkt dat het gebruik van CYP2D6-inhiberende antidepressiva (fluoxetine, paroxetine, duloxetine, en bupropion) samen met opioïden, die gebruikt worden voor pijnstilling, de pijnbeheersing bemoeilijken en de gezondheidsrisico’s voor deze patiënten verhogen. “Nochtans worden deze beide middelen, opioïden en CYP2D6-inhiberende antidepressiva, vaak samen voorgeschreven - vooral bij ouderen”, aldus Sneppe. “Iedereen kent wel het beeld van de oudere die een handvol medicatie in één keer in zijn of haar mond propt, om het vervolgens met een slok koffie door te slikken. Met de invloed die geneesmiddelen op elkaar hebben wordt geen rekening gehouden.”
“Er is nog steeds overmatig gebruik van antidepressiva in woonzorgcentra”
In de Commissie Volksgezondheid wees Sneppe bevoegd minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) op de noodzaak om zorgverleners, mantelzorgers en patiënten voldoende te informeren over het correcte gebruik van opioïden en antidepressiva. “Vandenbroucke meent dat er meer dan voldoende informatie beschikbaar is, maar verwijst daarbij uitsluitend naar informatie voor professionelen”, stelt het Kamerlid vast. “Bovendien blijkt uit de dagelijkse praktijk dat deze informatie zelfs in de woonzorgcentra niet leidt tot een correct gebruik.”
“Wat heeft het voor zin om een opiaat als pijnstiller voor te schrijven als de pijnstillende werking van het opiaat verhinderd wordt door de remmende werking van het gelijktijdig gebruikte antidepressivum”, vraagt Sneppe zich af. “Dat is als warmstoken met de ramen open. Dit is niet alleen contraproductief, dit is ook weggesmeten geld! Heeft deze regering geld teveel misschien?”