Nieuws
vrijdag, 16 jul 2021

“Overbrenging IS-vrouwen vandaag is de problemen van morgen maken”

Het Vlaams Belang reageert uiterst negatief op de nieuwste ‘repatriëring’ van IS-vrouwen. Het gaat om 6 IS-vrouwen en hun kroost. “Met het terughalen van deze terroristen bouwen we zelf aan de terreurrisico’s van morgen”, zegt fractieleider in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “We hebben geen enkele garantie dat zij hun islamistische terreurideologie hebben afgezworen. Integendeel, in het verleden bleek enkel maar de fundamentalistische hardnekkigheid van dergelijke profielen.” De partij gelooft ook niet in de garanties rond celstraffen voor deze vrouwen. “Binnen een paar maanden zijn zij op vrije voeten. Leren we het dan nooit?”

De Belgische regering is bezig met een nieuwe terughaling van 6 IS-vrouwen en hun kinderen. Ondanks pertinente vragen van Pas in de Kamer werd de operatie lange tijd geheim gehouden door de regering - dit in samenwerking met de Belgische media. Maar Koerdische media brachten het verhaal alsnog naar buiten. Dat zowel de kinderen als de IS-moeders worden teruggebracht, zou volgens regering De Croo nuttig zijn voor de veiligheid.

“Opnieuw brengt de paars-groene regering ons in gevaar met haar wanbeleid”

Opnieuw brengt de paars-groene regering ons in gevaar met haar wanbeleid”, reageert fractievoorzitter Barbara Pas. “Dat de uitvoering dan nog eens gebeurt in naam van onze veiligheid is cynisch en vals. Men zegt namelijk dat het veiliger is om de IS-vrouwen hier te halen zodat ze in de Belgische gevangenissen opgevolgd zouden worden, terwijl iedereen weet dat hun celstraffen om te lachen zullen zijn. Of eerder om te huilen...”

Ook komt het ene valse argument niet overeen met het andere, beweert de partij. “Men zegt immers dat het strikt noodzakelijk is dat de IS-vrouwen meegaan met de kinderen omdat het niet humaan zou zijn om ze te scheiden. Maar als de vrouwen echt gestraft zouden worden en echt naar de gevangenis zouden gaan - en dus niet voor een foptermijntje - dan zouden die kinderen sowieso hun moeders niet zien tot ze nagenoeg volwassen zijn. Deze IS-vrouwen hebben er zelf voor gekozen om hier weg te gaan, dat ze dan ook maar weg blijven! Als we ze hier opnieuw vestigen, leggen we alleen maar de grond voor nieuw jihadisme en nieuwe terreur.”

Meermaals is namelijk al gebleken hoe door bepaalde media en linkse opiniemakers het gevaar dat uitgaat van IS-vrouwen nog steeds wordt onderschat, duidt de partij tot slot. Voormalig gevangen Yezidi-vrouwen getuigden al dat IS-vrouwen nog slechter waren dan de mannelijke IS-jihadisten waarmee ze gehuwd waren.