Nieuws
dinsdag, 27 feb 2024

Overheid was niet in staat zelf de coronacrisis het hoofd te bieden

Foto: iStock. Overheid was niet in staat zelf de coronacrisis het hoofd te bieden

Het Vlaams Belang stelt zich ernstig vragen bij de wijze waarop de FOD Volksgezondheid wordt geleid, nu uit geheime opnames blijkt dat consultants en niet de ambtenaren de belangrijke beslissingen namen tijdens de coronacrisis. “Dit toont nogmaals de onkunde van minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) en zijn departement aan”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe. “Bij deze herhalen we onze vraag naar een onderzoek naar alle malversaties bij Volksgezondheid.”

In de bewuste opname stelt een hooggeplaatste medewerker van de firma Deloitte dat zij als consultants tijdens de coronapandemie een centrale en sturende rol hadden bij de FOD Volksgezondheid. Hun aanbevelingen werden amper geverifieerd door ambtenaren, en de overheid deed gewoon wat de consultants beslisten. “Wanneer het dus ging om de vaccinatiecampagne of om de aankoop van mondmaskers en testmateriaal, werd gewoon blindelings de consultancy van Deloitte en enkele andere prominente firma’s gevolgd”, aldus Sneppe. “Het geeft te denken dat de overheid niet in staat was om zelf de aanpak van die crisis op poten te zetten. Consultants, bij wie blijkbaar de vakkennis lag, deden het in de plaats van de federale ambtenaren.”

“Er zijn bij Volksgezondheid genoeg zaken die opheldering verdienen”

Het Kamerlid merkt in dit kader op dat alles aan consultants en studiebureaus wordt uitbesteed, deels omdat de overheden zelf veel te ingewikkelde regelgeving produceert. “Deloitte nam op den duur binnen Volksgezondheid een heel prominente en belangrijke plaats in”, benadrukt Sneppe. “Zodanig belangrijk dat andere firma’s de facto niet meer de mogelijkheid hadden om mee te ijveren naar aanbestedingen. Alles werd op maat van Deloitte geschreven.”

En wat die aanbestedingen betreft, loopt er heel veel mis binnen de FOD. “We herhalen bij deze onze vraag naar een grondige audit om alle malversaties bij de FOD Volksgezondheid bloot te leggen. Er zijn ondertussen genoeg zaken die opheldering verdienen.” Helaas weigert Frank Vandenbroucke elke transparantie. Wat betreft de zaak Medista verwijst hij steevast naar de forensische audit die momenteel loopt bij het FIA. Zo maakt hij er zich makkelijk van af, en tilt hij deze stinkende zaak over de verkiezingen.