Persberichten
maandag, 22 mei 2023

Overtredingen wegcode door fietsers en stepgebruikers in Brussel amper beboet

Foto: iStock. Overtredingen wegcode door fietsers en stepgebruikers in Brussel amper beboet

Fietsers en stepgebruikers die verkeerslichten niet naleven of fietsers die zonder fietsverlichting rijden, worden in de hoofdstad amper beboet. Dat blijkt uit het antwoord van minister-president Rudi Vervoort (PS) op een schriftelijke vraag van Vlaams Belang-fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael. “Op een jaar tijd kon de Brusselse politie slechts 501 fietsers en stepgebruikers betrappen op het rijden door het rood terwijl zulke overtredingen dagelijkse kost zijn”, stelt Lootens-Stael. Veiligheid begint bij handhaving voor alle weggebruikers.” 

Brussel Mobiliteit lanceerde dit voorjaar een sensibiliseringscampagne om elektrische stepgebruikers eraan te herinneren dat ze voor hun veiligheid de wegcode dienen te volgen. Een gelijkaardige campagne voor fietsers is in de maak. Het aantal fietsers en stepgebruikers zit in de hoofdstad al enkele jaren in de lift, net zoals het aantal letselongevallen. “Het naleven van de verkeersregels is van cruciaal belang om de veiligheid op onze wegen te garanderen”, aldus Lootens-Stael. 

Volgens de cijfers van de minister-president werden er in 2021 265 pv’s opgesteld voor het negeren van verkeerslichten door fietsers en stepgebruikers. In 2022 waren dat er 501 en dit jaar al 75. “Ook het rijden zonder fietsverlichting is een groot probleem voor de verkeersveiligheid in de hoofdstad, maar wordt nauwelijks beboet”, vervolgt Lootens-Stael. In 2021 werden er 42 pv’s voor opgesteld, in 2022 slechts 14 en dit jaar nog maar eentje.

“Handhaving van de wegcode is voor de veiligheid een noodzaak”

“Automobilisten worden er dagdagelijks aan herinnerd dat ze zich in het Brussels Gewest aan de verkeersregels moeten houden”, zegt Lootens-Stael. De Brusselse regering heeft van verkeersveiligheid een topprioriteit gemaakt, om het aantal verkeersdoden zoveel mogelijk in te perken. “Dat blijkt ook uit het handhavingsbeleid voor automobilisten. Flitspalen en snelheidscontroles zijn alomtegenwoordig. Maar fietsers en stepgebruikers maken zich vaak schuldig aan het negeren van verkeerslichten. En dat is net zo gevaarlijk als overmatige snelheid, maar wordt veel minder vaak gesanctioneerd.” 

Het Vlaams Belang vraagt een effectief handhavingsbeleid voor fietsers en stepgebruikers in de hoofdstad. “Men moet keuzes durven maken: ofwel past men de Wegcode onvoorwaardelijk toe voor iedereen, inclusief de fietsers en stepgebruikers. Ofwel ziet men de verkeersregels als een facultatief gegeven en stopt men gewoon met boetes uit te schrijven”, besluit Lootens-Stael. “De wet is er voor iedereen!”