Nieuws
woensdag, 27 jan 2021

“Overwaaien van Nederlandse rellen absoluut vermijden”

Het Vlaams Belang maakt zich ernstig zorgen om wat er in Limburg eventueel staat te gebeuren en dringt aan op voorzorgsmaatregelen. “Rellen moeten kost wat kost worden voorkomen”, zegt Hasselts Kamerlid Frank Troosters (Vlaams Belang). “Met protest tegen coronamaatregelen heeft dit geweld tenslotte niets te maken.”

Nu Nederlandse steden al nachtenlang geconfronteerd worden met Brusselse toestanden, dreigen ook voor steden in Limburg zware rellen. Zo circuleren op sociale media onder meer oproepen tot straatgeweld in Genk, Maasmechelen en Hasselt. “We mogen niet naïef zijn. In Limburg is absolute waakzaamheid geboden”, aldus Troosters. “Er wordt duidelijk zwaar geweld beoogd. Zo worden relschoppers gevraagd zich te voorzien van koevoeten, vuurwerk, benzine, metalen staven, molotovcocktails, bivakmutsen en dies meer. Dit heeft duidelijk niets meer met zogenaamd protest tegen coronamaatregelen te maken.”

“Volgens de PVDA mogen de recente plundertochten en brandstichtingen door vernielzuchtige horden jongeren zelfs niet als ‘rellen’ worden bestempeld”

Dat het hier, net als in Nederland, niet om protest tegen coronamaatregelen gaat, maar enkel om vernielzucht en vulgaire kleptomanie, is ook de mening van Genkenaar en fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang). “En zelfs mocht er toch onvrede aan de basis liggen, dan nog bestaat er geen zwakker argument dan geweld. Het wordt alleen maar gebruikt door wie geen argumenten heeft.” Voor het Vlaams Belang is de vrijheid van meningsuiting heilig. De partij benadrukt dan ook dat het op een vreedzame manier laten horen van onvrede of protest steeds moet kunnen. Zonder dat daarbij iemands veiligheid of gezondheid in gevaar komt.

Voor het Vlaams Belang moeten de politiediensten ongehinderd alle mogelijkheden krijgen om eventuele rellen te voorkomen of onmiddellijk in de kiem te smoren. Zonder achteraf met een beschuldigende vinger te worden nagewezen, om electorale of andere redenen. De partij is dan ook niet te spreken over de uitlatingen van een PVDA-raadslid, gisteren in de Brusselse gemeenteraad. “Volgens de verkozene des volks in kwestie, die toch enige voorbeeldfunctie zou moeten hebben, hadden zich in Brussel geen ‘rellen’ voorgedaan, hadden de ‘jongeren’ zich daarentegen menselijk en waardig gedragen en was het de politie die met beledigende arrestaties ‘terreur en haat’ had gezaaid”, aldus Janssens. “Op die manier geef je een vrijgeleide aan toekomstige geweldplegers. In heel Vlaanderen. Ook in Limburg.”