Nieuws
vrijdag, 07 okt 2022

Overwinstbelasting blijft aankondigingspolitiek

Het plan van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) om 4,7 miljard euro op te halen met een overwinstbelasting wordt niet gedragen door de Vivaldi-regering. Dit blijkt uit het antwoord van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) op een vraag van Kamerlid Wouter Vermeersch. “Terwijl onze gezinnen en ondernemingen bloeden door de hoge energieprijzen doet deze regering enkel aan aankondigingspolitiek”, aldus Vermeersch. Zelfs in Griekenland is er al zo’n overwinstbelasting.”

Minister Van der Straeten legde eerder deze week een voorstel op tafel om een crisisbijdrage voor energieproducenten in te voeren. Voor een periode van twee jaar zouden met deze overwinstbelasting alle inkomsten boven de 130 euro per megawattuur worden afgeroomd. Hoewel er in Griekenland al sinds juli zo’n overwinstbelasting is, zal die er bij ons nog niet voor direct zijn. Uit het antwoord van minister Van Peteghem blijkt dat er toch nog geen akkoord hierover is binnen de regering. Volgens hem zijn er immers nog te veel juridische onzekerheden.

Overwinstbelasting moet er zo snel mogelijk komen

“Het ziet er naar uit dat Van der Straeten weer eens voor haar beurt heeft gesproken”, zegt Vermeersch. “Het is jammer om te moeten vaststellen dat een overwinstbelasting bij ons niet lukt en in een land als Griekenland wel. Zelfs in dit dossier lukt het Vivaldi maar niet om eensgezind te zijn.”

Voor het Vlaams Belang moet er nochtans zo snel mogelijk een overwinstbelasting komen. “Het is onbegrijpelijk Engie Electrabel elektriciteit verkoopt aan een prijs van 200 à 300 euro per megawattuur terwijl hun productiekost slechts 30 à 35 euro per megawattuur bedraagt”, aldus Vermeersch. “Het kan volgens ons niet dat monopolisten zo’n winsten maken terwijl onze maakindustrie de productie moet verminderen of zelfs stopzetten omdat ze hun energiefactuur niet meer kunnen betalen. Moet onze economie van de Vivaldi-regering dan echt helemaal doodbloeden?”