Nieuws
dinsdag, 14 sep 2021

"Paars-groen energiebeleid dreigt tot sociaal-economisch kerkhof te leiden”

Het Vlaams Belang klaagt het stilzitten aan van federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en federaal Klimaatminister Zakia Khattabi (Ecolo), nu er zich steeds meer donkere wolken samenpakken boven het paars-groene energiebeleid.

Binnen luttele weken wordt een veiling georganiseerd voor de subsidiëring van nieuwe en bestaande gascentrales en de aardgasprijzen staan op het hoogste peil ooit. Dit heeft op zijn beurt invloed op de elektriciteitsprijzen. “Deze evoluties zijn niet alleen bedreigend voor de particuliere verbruikers maar ook voor de energie-intensieve sectoren in Vlaanderen”, zegt Kamerlid Kurt Ravyts (Vlaams Belang). “Ondertussen is duidelijk dat de politieke druk voor een snelle energietransitie in gans Europa zeer negatieve sociaal-economische gevolgen creëert.”

“Het Vlaams Belang waarschuwt sinds jaar en dag voor de noodlottige gevolgen van het energiebeleid van deze en de vorige regeringen”

Door het peperdure gas draaien de oude steenkoolcentrales op volle toeren, maar om meer te produceren moeten zij meer – steeds duurder wordende – emissierechten aankopen. Waardoor aan het einde van de rit niet minder, maar steeds méér CO2 wordt uitgestoten. “Het wordt ook steeds duidelijker dat het huidige gastekort in Europa mee wordt veroorzaakt door de politieke klimaatgekte waardoor de investeringen in gasexploratie werden teruggeschroefd”, aldus Ravyts.

“Van der Straeten wil de tijdelijke en coronagerelateerde uitbreiding van de doelgroep voor het sociaal tarief verlengen”, vervolgt Ravyts, “maar ze heeft nog altijd geen energienorm uitgewerkt, nog altijd geen structureel antwoord kunnen formuleren op de problematiek van de onderfinanciering van de sociale energiefondsen, en nog altijd geen oplossing geboden voor de dreigende stijging van het federale aandeel - onder meer met de kost voor de subsidiëring van gascentrales - in de energiefactuur.”

“Van der Straeten en co hebben ons in kernenergievrije penarie gewerkt”

Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) wijst er daarnaast op dat Van der Straeten zich voor een gebeurlijke verlenging van de levensduur van de jongste twee kerncentrales, samen met de ganse regering, in een bijzonder slechte onderhandelingspositie met Electrabel heeft geplaatst.

“Het energiebeleid van de huidige en de vorige regeringen was nefast. Ze hebben nagelaten een aanbod- en investeringsbeleid voor nieuwe kerncentrales te ontwikkelen”, besluit Ravyts. “Ze hebben een veel te grote energieafhankelijkheid van het buitenland in de hand gewerkt, en ze maakten van de energiefactuur een verkapte belastingbrief. Energie wordt nog steeds met 21% BTW belast alsof het een luxeproduct zou zijn, wat het echter hoegenaamd niet is.”